Njemačka zavisi od ruske energije i zabrana uvoza ruske nafte zaustavila bi Njemačku, upozorava Njemački ministar vanjskih poslova!

Njemačka zavisi od ruske energije i zabrana uvoza ruske nafte zaustavila bi Njemačku, upozorava Njemački ministar vanjskih poslova!

Njemačka zavisi od ruske energije i neće slijediti SAD i Veliku Britaniju u zabrani uvoza, kaže visoki diplomata.

Njemačka ministarka spoljnih poslova Annalena Baerbock izjavila je u utorak da njena zemlja „neće moći da se kreće“ bez uvoza ruske nafte. Dok su Velika Britanija i SAD najavile da će prestati da kupuju rusku naftu, Njemačka je previše oslonjena na nju da bi odustala.

„Trećina našeg uvoza nafte dolazi iz Rusije“, rekla je Baerbok na video kanalu lista Bild. „Ako bismo ovo odmah zaustavili, onda sutra više ne bismo mogli da se krećemo u Njemačkoj.“

„Pokušavamo da učinimo sve što možemo da zaustavimo ovaj rat“, nastavila je Baerbok, misleći na tekući sukob između Ukrajine i Rusije, prije nego što je tvrdila da je ruski predsjednik Vladimir Putin trenutno „nezaustavljiv“.

Baerbok je članica Partije zelenih i podržavala je gašenje preostale tri nuklearne elektrane u Njemačkoj, koje su trenutno predviđene za zatvaranje do kraja ove godine. Baerbok se takođe protivila sertifikaciji gasovoda Rusija-Njemačka Sjeverni tok 2 mjesecima prije nego što je Rusija započela svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu. Kada je prošlog mjeseca počeo otvoreni sukob, njena koaliciona vlada je brzo zamrznula sertifikaciju gasovoda.

Međutim, njemačka vlada pokušava da koči svako dalje sankcionisanje ruske energije. U ponedjeljak je kancelar Olaf Scholz izdao saopštenje u kojem je rusku naftu i gas opisao kao „neophodne” za evropsku energetsku bezbjednost.

„U ovom trenutku, snabdjevanje Evrope energijom za proizvodnju toplote, mobilnost, snabdjevanje električnom energijom i industriju ne može se obezbijediti na bilo koji drugi način osim uvozom iz Rusije“, navodi se u saopštenju. „To je stoga od suštinskog značaja za pružanje javnih usluga i svakodnevni život naših građana.“

Osim što računa na Rusiju za trećinu uvezene nafte, Njemačka se oslanja na Rusiju za više od polovine svojih ukupnih snabdjevanja gasom.

Zabrana uvoza ruske energije je stoga daleko manje održiva u Njemačkoj nego u SAD ili Velikoj Britaniji, a ove su zemlje uvele zabrane u utorak. London je zabranio uvoz nafte, dok je Washington zabranio i naftu i gas. Međutim, obje zemlje nabavljaju samo oko 8 % svoje nafte iz Rusije, pri čemu Velika Britanija uvozi 4 % svog gasa iz Rusije, a SAD uvozi skoro nulu.

Oslanjanje Njemačke otežava činjenica da nastojanje zemlje ka zelenoj energiji nije dalo željene rezultate. Fabrike na ugalj ponovo su pokrenute prošle godine jer nije bilo dovoljno vjetra da napaja vjetrenjače u zemlji, a čak i prije trenutnog skoka troškova energije kao posljedica sankcija i neizvjesnosti tržišta u vezi sa Ukrajinom, njemački troškovi električne energije su već bili najviši u svijetu i u porastu.

Ipak, kao članica EU, Njemačka će se na kraju odmaknuti od ruskih goriva. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je u utorak da će EU smanjiti potražnju za ruskim gasom za dvije trećine prije kraja godine i postepeno ukinuti ruska fosilna goriva prije 2030. godine.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »