Njemačka vlast u problemu – anketa je pokazala da će 98% nevakcinisanih odbiti vakcinu i platiti kaznu ukoliko dođe do obavezne vakcinacije

Njemačka vlast u problemu – anketa je pokazala da će 98% nevakcinisanih odbiti vakcinu i platiti kaznu ukoliko dođe do obavezne vakcinacije

Hoće li cijepljenje na kraju biti obavezno u Njemačkoj? Ili samo djelomično? Kako bi to bilo organizirano? Koje bi bile kazne za necijepljene? I bi li se prethodno necijepljeni ljudi uopće cijepili? Sve su to neriješena pitanja – ali sadašnja anketa ozbiljno dovodi u pitanje korisnost obveznog cijepljenja, ključni pojam – “spremnost na cijepljenje”.

 

Strukovno udruženje doktora preventivne medicine naručilo je studiju renomiranog instituta za istraživanje Allensbach, čiji su rezultati impresivni. „U reprezentativnom istraživanju stanovništva koje je proveo Allensbach Institut, nema većine za obvezno cijepljenje među mladima i nema jasne većine među srednjom generacijom. Na pitanje bi li se cijepili da je cijepljenje obavezno, samo dva posto necijepljenih je odgovorilo da hoće. Velika većina želi platiti kazne ili biti izuzeta”, trezveno stoji na stranici udruge, a WELT je već objavio rezultate studije.

Odbijanje cjepiva

Sjajan rezultat: Unatoč obvezi, radije ću primiti kaznu

Trenutni rezultat Allensbacha je fijasko za fanatike cijepljenja, a posebno za Karla Lauterbacha. Cijela rasprava o obveznom cijepljenju trebala bi biti bespredmetna ako se većina necijepljenih – čak do 98 posto – ionako ne želi cijepiti. “Ovaj rezultat Allensbachove studije jasno pokazuje da obvezno cijepljenje ne može postići očekivani učinak povećanja stope cijepljenja. Procijepljenost iz Austrije, nakon uvođenja obveze, također dokazuje tu realnost“, komentira dr. Ellis Huber, predsjednik Profesionalnog udruženja znanstvenika za prevenciju, istraživanje je bilo vrlo jasno. Šest od deset necijepljenih osoba također bi zaobišlo obvezu cijepljenja putem novčanih kazni ili izuzeća, ako do toga dođe. Istraživanje iz veljače 2022. temelji se na 1033 intervjua s reprezentativnim presjekom stanovništva u dobi od 16 i više godina. 85 posto ispitanih bilo je potpuno cijepljeno, a 70 posto ih je već primilo dopunsku vakcinu.

Ostali rezultati također su neugodni za fanatike cijepljenja

Uostalom, četvrtina cijepljenih je čvrsto protiv uvođenja obveznog cijepljenja. Gotovo polovica stanovništva čak sumnja da bi se mogla provesti opća obveza cijepljenja i nadzora poštovanja propisa. A 34 posto smatra da obvezno cijepljenje nema smisla ako stalno postoje nove varijante virusa. S druge strane, istraživanje pokazuje eksplozivnu snagu državne obveze cijepljenja: gotovo sedam od deset necijepljenih kaže da bi njihovo povjerenje u državu pretrpjelo ako bi se ona uvela. “Rezultati pokazuju koliko se mišljenja razlikuju, ali i da su sumnje u provedivost posebno raširene”, stoji u zaključku Allensbach Instituta.

Hoće li se iz studije izvući zaključci?

Karl Lauterbach sada ima crno na bijelo: Kada dođe obveza cijepljenja, to će definitivno biti fijasko, jer očita većina onih koji se ne žele cijepiti neće biti cijepljeni. A obvezno cijepljenje znatno bi potaknulo kritike države i vlasti. S obzirom na nisku ocjenu odobravanja trenutne koalicije na vlasti, to bi moglo biti opasno za vladajuće stranke na predstojećim državnim izborima ove godine. Protiv obveznog cijepljenja ne govore samo trenutna varijanta koronavirusa Omikron i povezani blagi tijek. Nespremnost na cijepljenje, ali i nejasna provedba takve obveze također jasno govore protiv obveznog cijepljenja. No hoće li ministar Lauterbach, koji je često „otporan na savjete“, ovoga puta biti otvoren za činjenične argumente? Ili će vladajući pronaći neki novi način prisile?

 

 

 

IZVOR: wochenblick.at

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »