Njemačka je bacila 38.000 tona smeća u Poljsku!

Njemačka je bacila 38.000 tona smeća u Poljsku!

Evropska komisija se složila sa Poljskom u njenom sporu sa Nemačkom oko nemačkog otpada koji se ilegalno transportuje u zemlju, obavestila je poljska ministarka klime i životne sredine Ana Moskva.

„Nemačka mora da odnese otpad koji je ilegalno uskladišten u Poljskoj! Evropska komisija je priznala da je Poljska u pravu u sporu sa Nemačkom“, napisala je Ana Moskva na svom X nalogu u sredu.

 

„Tražimo od vlasti u Berlinu da u narednim danima prikupe otpad koji je ostao. Ako to ne urade odmah, sledeći korak je podnošenje žalbe Evropskom sudu pravde“, dodala je ona.

Moskva je priložila snimak ekrana gde je mišljenje o tom pitanju koje je izdala komisija, u kojem se navodi da Nemačka „nije ispunila svoje obaveze da u roku od 30 dana vrati otpad sa jedne lokacije (Tuplice) i u određenoj meri propustom da se vrati otpad sa druge lokacije (Stari Javor)“.

 Nakon što je Nemačka bacila 38.000 tona smeća u Poljsku, Evropska komisija se slaže da Berlin mora da ga vrati

Poslednji nalaz odnosi se na pošiljke koje su organizovali operateri ALBA Niedersachsen-Anhalt i Altmarkische Entsorgung und Transport GmbH „koji su izgleda znali da primalac otpada nema odgovarajuću dozvolu za upravljanje otpadom“, saopštila je Evropska komisija.

Krajem septembra održano je saslušanje pred Evropskom komisijom u vezi sa pritužbom Poljske zbog odbijanja Nemačke da očisti 38.500 tona otpada koji je dovezen u Poljsku i ilegalno uskladišten na nekoliko lokacija, uključujući Tuplice i Stari Javor.

Nemačka savezna vlada tvrdi da je to u nadležnosti nemačkih regionalnih administracija, ali one nisu preduzele ništa da povrate otpad. Poljski krivični zakon predviđa kazne do 12 godina zatvora i novčane kazne od 2,5 miliona evra za nepropisno odlaganje otpada.

 

 

 

 

Nulta Tačka/RemixNews

 470 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »