NIKADA NE PIJTE KAFU IZMEĐU OVA DVA SATA: IMA UŽASAN EFEKAT

NIKADA NE PIJTE KAFU IZMEĐU OVA DVA SATA: IMA UŽASAN EFEKAT

Podijeli

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka širom svijeta, a obično se pije u jutarnjim časovima. Većina zaposlenih ljudi koriste kofein za brzo razbuđivanje. Ali, stručnjaci ističu da konzumiranje ovog napitka ujutru može imati više štete nego koristi.

 

 

S obzirom na to da kofein pojačava pažnju i budnost, on ujedno povećava količinu hormona stresa (kortizola) u tijelu. Ipak, problem je u tome što nivo kortizola raste kada se proudimo, pa ako pijete kafu vi dodatno povećavate lučenje ovog hormona. Samim tim, ako pijete kafu dva sata nakon buđenja, možete da podstaknete tijelo da postane imuno na kofein. Zbog toga bi trebalo da kafu pijete između 9.30 i 11.30, jer je u ovom periodu nivo kortizola nešto niži.

 

 

– Vaš nivo kortizola je najviši između pola sata i dva sata nakon buđenja. Tada je loše piti kafu jer kofein oponaša odgovor na stres i izaziva da kortizol još više skoči – objasnila je nutricionista Sara Bruer, prenosi b92.

 

Kada je riječ o večernjim satima, preporuka stručnjaka je da ne pijete kafu poslije 17: 30 kako biste izbegli probleme sa nesanicom.

 

 

 

 

hayat

 1,850 total views,  2 views today

Podijeli

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »