NEUSVAJANJE BUDŽETA UGROZILO I PACIJENTE, ZAVOD OBUSTAVLJA PLAĆANJE LIJEKOVA

NEUSVAJANJE BUDŽETA UGROZILO I PACIJENTE, ZAVOD OBUSTAVLJA PLAĆANJE LIJEKOVA

 

 

Neusvajanje budžeta za ovu godinu u Domu naroda Parlamenta FBiH, kao ni finansijskih planova vanbudžetskih fondova, ugrozilo je i pacijente.

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, naime, onemogućen je da plaća nove nabavke lijekova, kao i fakture liječenja pacijenata u inozemstvu!

 

 

 

 

 

Volja dobavljača

– Preduslov za realizaciju svih programa Fonda solidarnosti, za nabavku svih lijekova, finansiranje liječenja u inozemstvu je usvajanje finansijskog plana Zavoda u oba doma Parlamenta. S obzirom na to da pacijenti ne smiju ostati bez lijekova i usluga iz programa Fonda solidarnosti, Zavod će nastaviti svoj rad. Ali, sva plaćanja bit će obustavljena dok Dom naroda ne usvoji finansijski plan i budžet – odgovoreno je iz Zavoda.

Kako nam je pojašnjeno, Zavod će nastaviti s nabavkama lijekova, ali ih trenutno ne mogu plaćati, pa je do dobavljača hoće li pristati na takvo poslovanje.

– Kada je u pitanju liječenje u inozemstvu, mi moramo slati pacijente. Ne smijemo ugroziti ničiji život zato što još nisu usvojeni budžet i finansijski plan. Ali, to trenutno ne možemo plaćati. No, te fakture nama stižu sa zakašnjenjem – dodaju u Zavodu.

 

 

 

Bez struje

U problemu je u Porezna uprava FBiH, koja ima zaliha goriva, kancelarijskog materijala poput papira, i drugih sredstava, za samo još 15 dana.

Upozoravaju i na mogućnost prestanka rada!

– Neusvajanje budžeta znatno otežava rad Porezne uprave, posebno inspektora – rekli su u Poreznoj upravi.

Dodaju da su svoje uposlene upozorila da maksimalno štede.

– Ako se pitanje usvajanja budžeta hitno ne riješi, postoji mogućnost prestanka obavljanja osnovne djelatnosti – ističu u Poreznoj upravi.

Navode i da do 15. februara očekuju fakture za struju, vodu, grijanje te da, ako ih ne plate, mogu ostati bez isporuke ovih komunalija.

Ipak, u Domu naroda Parlamenta FBiH očekuju da bi do utorka sve kantonalne skupštine trebale završiti izbor delegata u ovaj dom. Ako se to desi, dodaju, konstituirajuća sjednica Doma naroda može brzo biti zakazana.

 

 

 

Civilne žrtve čekaju 5. februar

Unija udruženja civilnih žrtava rata FBiH jučer je, u ime 9.700 civilnih žrtava rata, korisnika lične i porodične invalidnine, oštro osudila blokadu neusvajanja budžeta.

– Ako budžet ne bude usvojen do 5. februara, pridružit ćemo se stavovima boračke populacije – saopćeno je iz Unije.

Poljoprivrednici najavili moguće blokade Udruženje poljoprivrednika FBiH odlučilo je jučer, ipak, sačekati još deset dana na usvajanje budžeta.

Prethodno su upozorili da će blokirati centrale stranaka, zgradu OHR-a i zgradu Parlamenta ako budžeta ne bude do 1. februara.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja, kazao je da će čekati zbog izjava nekih predstavnika stranaka koji kažu da bi u tom mogla biti konstituirajuća sjednica Doma naroda, piše Avaz.ba.

– Mi svakako prve isplate imamo u aprilu – dodao je Bićo.

Nije mogao precizirati hoće li nakon 10. februara u blokade.

 

 

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »