Nemate klimu? Donosimo odlične trikove kako rashladiti prostor i sebe

Nemate klimu? Donosimo odlične trikove kako rashladiti prostor i sebe

 

 

 

 

 

Otjerajte vrući zrak iz kuće pomoću pametnog otvaranja prozora – ujutro otvorite one na zapadu i jugu, a predvečer na istočnoj i južnoj strani. Tako će ulaziti svjež, a izlaziti vruć zrak.

Klima uređaj je spas je od nepodnošljivih vrućina, no nije neobično da ljudi ljeti zbog toga dobiju duplo, ili čak triput veći račun za struju. Mnogi ga niti nemaju, no postoje načini kako si pomoći.

Ovo se možda čini očiglednim, no najbolji način za održavanje svježine u stanu je blokiranje topline da uđe u vaš dom. Ujutro zatvorite sve prozore koji su okrenuti prema istoku i jugu, navucite zavjese i spustite rolete. Zatim otvorite sve prozore na zapadnoj i sjevernoj strani kuće. To će vam pomoći zablokirati sunčevu toplinu i omogućiti da svjež, hladniji jutarnji zrak da uđe u sobe.

A u kasnim popodnevnim satima, kada vanjska temperatura padne ispod temperature u vašem domu, preokrenite jutarnju rutinu – otvorite prozore na istočnoj i južnoj strani kuće i zatvorite prozore na zapadnoj i sjevernoj strani. To je važno jer kada se vanjska temperatura spusti, sva toplina koju je vaš dom upio tijekom dana izaći će van.

 

 

 

 

Pravilno izolacija na kući ključna je za održavanje ugodne unutarnje temperature tijekom cijele godine, a najvažnije je mjesto za ugradnju izolacije u potkrovlju. Živite li na jugu, bilo bi dobro imati 35 cm izolacije na podu potkrovlja i oko 45 cm izolacije živite li na sjeveru.

Razlog zbog kojeg je izolacija u potkrovlju toliko važna u ljetnim mjesecima je to što sprečava da vrući zrak zagrijava sobe ispod, što održava cijelu kuću hladnijom i ugodnijom. Najlakši način da povećate visinu izolacije u potkrovlju je da jednostavno položite izolaciju od stakloplastike ili mineralne vune na postojeću izolaciju potkrovlja.

Stropni ventilatori iznenađujuće su učinkoviti u održavanju ugodne temperature u prostoriji, a koriste samo jednu desetinu električne energije tipičnog klima uređaja. A povjetarac kojeg stvaraju pridonijet će tome da vam bude tri do četiri stupnja. Naime, za razliku od klima uređaja, ventilatori hlade ljude, a ne zrak u prostoriji. Samo provjerite da puše prema dolje jer neki modeli imaju “zimsku” postavku koja mijenja rotaciju kako bi puhao prema gore, piše Men’s Health.

A ako nemate ventilator na stropu, pokušajte koristiti prijenosne, koji mogu učiniti prostor ugodnijim čak i za vrijeme najtoplijeg vremena. Najbolje je čekati do rane večeri, a zatim postaviti jedan ili dva ventilatora uz prozore koji gledaju prema istoku ili jugu, a bitno je da pušu zrak u kuću. Zatim ih stavite kod prozora okrenutih prema zapadu ili sjeveru, tako da otpušu vrući, ustajali zrak van iz kuće.

 

 

 

 

 

Ispred ventilatora stavite široku plitku posudu i napunite je kockicama leda. Kako ventilator puše po ledu, tako će se prostorijom širiti hladniji zrak. To će potrajati sve dok se led ne otopi, a tada je potrebno dodati samo nove kockice leda. Dva ventilatora oponašat će efekt klime postavite li ih na suprotne krajeve prostorije tako da pušu zrak u istom smjeru. Navečer otvorite prozor i preko njega stavite mokru krpu, ručnik ili plahtu koji će dodatno rashladiti zrak koji ulazi u prostoriju, baš kao i led uz ventilator.

Kuhinja će uz korištenje pećnice najbrže postati nepodnošljivo. Zato radije pecite jela otvorenom na roštilju, koristite mikrovalnu pećnicu. Ako morate koristiti pećnicu, pričekajte do kasne večeri ili vrlo rano ujutro, kada je kuća najhladnija. Osjećaj topline dodatno se pojačava ako je u domu vlaga nakon kuhanja ili tuširanja pa nakon toga otvorite prozor, uključite napu ili ventilaciju.

 

 

 

 

 

 

aura.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »