Njemačka je na korak od recesije!

Njemačka je na korak od recesije!

Raspoloženje nemačkih investitora je rekordno opalo u martu zbog rata u Ukrajini i ekonomskih sankcija prema Rusiji.

 

Kolaps njihovih budućih očekivanja čini „sve verovatnijom“ recesiju u najvećoj evropskoj ekonomiji, pokazuju današnji rezultati instituta za ekonomska istraživanja ZEW.

Institut ZEW je saopštio da je njegov indeks ekonomskog raspoloženja stropoštao se na minus 39,3 poena u ovom mesecu sa februarskog nivoa od plus 54,3 boda, prenosi Rojters.

To je najveći mesečni pad od decembra 1991. godine, kada je ova vrsta istraživanja pokrenuta.

Obećana zemlja? Nemačka na korak od recesije!

„Recesija postaje sve verovatnija. Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji značajno umanjuju ekonomske izglede Nemačke. Urušavanje ekonomskih očekivanja praćeno je ekstremnim rastom inflatornih očekivanja“, naveo je predsednik ZEW-a Ahim Vambah u saopštenju.

 

Indeks koji meri aktuelne uslove poslovanja pao je na minus 21,4 poena sa minus 8,1 ptehonog meseca.

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner najavio je u ponedeljak da će vlada odobriti nacrt budžeta za 2022. godinu u sredu, ali da će on u narednim nedeljama podneti parlamentu na usvajanje dodatne fiskalne planove zbog ekonomskih posledica rata u Ukrajini.

Na posledice ukrajinske krize u korporativnoj Nemačkoj ukazao je danas i generalni direktor Folksvagena, Herbert Dis, koji je rekao da celovit uticaj rata još nije sagledan ali da dovodi u pitanje poslovne izglede proizvođača automobila u 2022. godini.

MARIO ZNA UŽIVO PONOVO SA GLEDAOCIMA! VEČERAS OD 20h NA KANALU NULTA TAČKA!

Nulta Tačka/B92

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »