NE MOŽE SE NIKADA POKVARITI.. LJEKOVITOST NEVJEROVATNA – PEKMEZ OD JABUKA

NE MOŽE SE NIKADA POKVARITI.. LJEKOVITOST NEVJEROVATNA – PEKMEZ OD JABUKA

Septembar je a to znači da je većina voća sa naših područja spremna za berbu! Možemo li zamisliti septembar bez jabuka i krušaka? Teško! Pored toga što su odlični za jelo u sirovom obliku, od njih se može napraviti i odličan pekmez! Doduše, prva asocijacija kada se kaže pekmez su šljive ali pekmez se može pripremiti od pored pomenutih jabuka i krušaka i od kajsija i breskvi.

 

Kako se pravi pekmez

Svi pekmezi se prave na sličan način. Sigurno ste nekada sa svojim bakama i majkama učestvovali u pripremi pekmeza. Ako ne u njegovom kuvanju onda bar u sakupljanju plodova! Kako se pravi pekmez? Zrelo voće se pere, iz njega se istiskaju košpe ili sjemenke. Ukoliko ne želite da pekmez ima u sebi koru od voća onda voće ogulite. Ukoliko pravite pekmez od šljiva, postoje specijalne mašine za mljevenje koje odstranjuju kožu od šljive.  Voće se samelje, stavi u široku šerpu, stavi se šećera po ukusu i kuva se na laganoj vatri! Naravno, potrebno je stalno mješati pekmez jer u veoma lako može da zagori! Po želi možete da dodate naprimjer cimet (najbolji miris u pekmezu od šljiva) ili neki drugi aromatični začin!

 

 

 

Teško je pronaći pravi pekmez, nešećereni. Većina danas zbog brzine pravljenja, manjih troškova i brze zarade pravi pekmez sa šećerom, a to nije to.

 

Kako se pravi pekmez od jabukovog soka

 

 

U tekstu gore smo opisali postupak kako se pravi pekmez, tj. standardni pekmez. tj. gusti pekmez. Da li ste znali da pekmez možete da napravite i od soka? Jedan ovakav pekmez je i pekmez od jabukovog soka! Ovaj pekmez predstavlja pravu poslasticu i više liči na med nego na pekmez! Ova vrsta pekmeza ima ljekovita svojstva i značajno popravlja imunitet! Kako se pravi pekmez od jabukovog soka? Postupak pravljenja pekmez od jabukovog soka je dosta kompikovaniji zbog drugačijeg postupka pripreme voća! Bilo bi idealno da koristite divlje jabuke ili ako ne divlje onda jabuke koje nisu tretirane hemijskim sredstvima!

Priprema:

 

 • jabuke oprati
 • oprane jabuke očistiti
 • samljeti jabuke
 • iscijediti jabuke tako da dobijemo prirodni sok od jabuke
 • sok staviti u široku šerpu i na laganoj vatri ukuvavati dok se postane gust

Kao što vidite, dok smo kod standardnog pekmeza morali samo da izmeljemo voće, ovdje je potrebno da iz samljevenih jabuka iscijedimo i sok. Prirodni sok od jabuke možemo dobiti cijeđenjem i čitavih jabuka ali se puno bolje iscijedi ukoliko su jabuke samljevene na sitne komade!

 

 

 

ISPOVJEST JEDNE ČITATELJKE ( pobijedila masnoću pomoću pekmeza od jabuke) :

 

Naša čitateljka navodi da se godinama mučila sa visokom masnoćom u krvi,nešto manje triglicerida ali veoma visokim holesterolom,iako nije neko ko uživa u  konzumiranju masne hrane.Pored muke sa šećerom to joj je donosilo veliku poteškoću,s obzirom da je morala paziti na duple dijete a masnoću je teško regulisati,još su lijekovi skupi.Odustala je od lijekova I pokušala na prirodan način,I 4 mjeseca do novog mjerenja je svako jutro uzimala po veliku kašiku kiselog pekmeza na prazan želudac I na sljedećem mjerenju je imala referentnu vrijednost masnoće.Preporučuje našim čitateljima da probaju I ovaj način.

 

 

 

 

 

Popravak imuniteta pomoću pekmeza od jabukovog soka i dodataka

Pekmez od jabukovog soka ima odlična ljekovita svojstva i on može da se konzumira i sam! Puno bolji efekat na zdravlje ima ukoliko se u njega dodaju i drugi ljekoviti sastojci! U nastavku ćemo opisati dva recepta na bazi pekmeza od jabukovog soka!

Pekmez od jabuka kao lijek – U narodnoj medici zove se slatka infuzija – Visegradlive.com

Recept 1: Pekmez od jabukovog soka sa dodatkom sjemenki – slani recept

Potrebno nam je:

 • 1kg(1 tegla) pekmeza od jabukovog soka
 • 200gr sjemenki lana
 • 200gr susama
 • 200gr čurokota
 • 50gr kurkume

 

200gr susama ispržite u tavi. Najbolje je tavu od palačinki i samo par minuta tako da se počne širiti miris susama! Sve sastojke stavite u jednu posudu, izmješajte i sameljite! Sastojke meljemo jer će na taj način organizam lakše da apsorbuje ljekovite sastojke koja svaka od ovih biljki posjeduje! Izmješajte samljevenu smjesu sa pekmezom od jabukovog soka!

Konzumacija: pekmez od jabuka je sam po sebi veoma sladak i žestok! Prevelika konzumacija će dovesti do stomačnih tegoba! Preporučuje se da svako jutro uzmete jednu kafenu kašiku ove smjese! Iz ličnog iskustva (majka je bolovala od raka pluća), konzumacija ove smjese je dovela do puno bržeg poboljšanja krvne slike nakon hemoterapija!

Recept 1: Pekmez od jabukovog soka sa dodatkom suvog voća – slatki recept

 • 1kg(1 tegla) pekmeza od jabukobog soka
 • 200gr suvih smokava
 • 200gr grožđica
 • 200gr orasa ili lješnjaka ili badema
 • 200gr brusnice

Sve voće pomješati i samljeti. Samljevenu smjesu pomješati sa pekmezom! Konzumirati kao i predhodni recept – jednu kafenu kašiku ujutro!

Što se tiče konzumacije, uzima se po jedna kafena kašika zbog toga što da organizam može da apsorbuje sve ljekovite sastojke! Nije problem da i pred spavanje uzimate po jednu kafenu kašiku.

Ukoliko nemate ili ne možete da dođete do nekog od navedenih sastojaka, ne brinite – vaši recepti će i dalje imati ljekovita svojstva!

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »