NAKON ŠTO OVO PROČITATE ODMAH ĆETE KRENUTI U TERETANU

NAKON ŠTO OVO PROČITATE ODMAH ĆETE KRENUTI U TERETANU

 

 

Čak i ako ste zdravi, bez znakova bolesti srca ili krvnih žila, niska kardiorespiratorna kondicija mogla bi biti znak upozorenja na buduće probleme, navodi se u studiji objavljenoj u stručnom časopisu European Heart Journal.

 

 

 

Kardiorespiratorna kondicija odnosi se na sposobnost protoka krvi i respiratornog sistema da dopreme dovoljno kisika mišićima tokom kontinuirane fizičke aktivnosti.

U studiji provedenoj u Norveškoj između 2006. i 2008. godine sudjelovalo je 4527 zdravih žena i muškaraca bez povijesti kardiovaskularnih ili plućnih bolesti, raka ili hipertenzije.

 

 

Nakon što su ih u prosjeku pratili devet godina, znanstvenici su otkrili da je veća kardiorespiratorna kondicija povezana s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, kao što je srčani udar.

– Otkrili smo snažnu vezu između bolje kondicije i smanjenog rizika od srčanih bolesti tokom devet godina praćenja – rekao je dr. Bjarne Nes s norveškog Znanstveno-tehnološkog sveučilišta (NTNU), prenosi Hina.

 

 

Istaknuo je da su ispitanici s velikom kardiorespiratornom kondicijom, oni u gornjih 25 posto, imali dvostruko manji rizik za infarkt srca nego osobe u donjih 25 posto srčano-plućne kondicije.

– Naši rezultati trebali bi potaknuti vježbanje kao preventivnu medicinu. Nekoliko mjeseci redovitog vježbanja moglo bi predstavljati učinkovit način za smanjenje kardiovaskularnog rizika – izjavio je vodeći autor studije dr. Jon Magne Letnes s NTNU-a.

 

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »