NAJOPASNIJE JE SALO NA STOMAKU…

NAJOPASNIJE JE SALO NA STOMAKU…

 

 

 

 

 

Grudi, stomak, butine… Oblik tijela ima veliki uticaj na zdravlje. Naime, potencijalni zdravstveni problemi često su prouzrokovani viškom masnih naslaga, koje se skupljaju na različitim dijelovima tijela.

 

 

 

 

  Stomak i struk

Salo koje se skuplja na stomaku i oko struka jeste najopasnija za zdravlje, pokazuje istraživanje. Osobe koje su građene tako da se višak kilograma najviše vidi na ovim dijelovima tijela češće pate od srčanih bolesti, kancera i dijabetesa.

Stručnjaci savjetuju da jedete manje ugljenih hidrata, da umjesto drugih slatkiša jedete tamnu čokoladu i da svoje obroke zasnivate najviše na proteinima poput piletine, ćuretine i ribe. Takođe, savjetuju se kardio-treninzi – plivanje, vožnja bicikla, trčanje, ali i treninzi snage.

 

 

 

 

  Butine i kukovi

Za ovaj tip karakteristične su mršavije ruke, manja ramena i višak kilograma na butinama, zadnjici i kukovima. Salo na ovim dijelovima tijela nije toliko opasno i ne oštećuje organe poput jetre ili srca. Ipak, kod ovako građenih ljudi se često javljaju problemi sa venama, koljenima i zglobovima. Višak kilograma na ovim dijelovima tijela stvara pritisak za vene, pa se zbog težine vremenom oštećuju koljena i zglobovi.

Stručnjaci savjetuju izbjegavanje masti i korištenje namirnica poput hljeba od žitarica, ovsenih pahuljica i sočiva. Preporuka je vježbanje 30 minuta dnevno, aerobne aktivnosti i vježbe za kukove i butine.

 

 

 

 

Grudi i ramena

Osobe koji imaju ovu figuru imaju uži struk i kukove, a šire grudi i ramena. Smatra se da imaju ekstremno aktivne nadbubrežne žlijezde, koje im ubrzavaju metabolizam i time sprječavaju gomilanje viška kilograma. Koliko god da djeluju atletski građeni, ako se ugoje, mnogo su podložniji srčanim bolestima i riziku od razvoja osteoporoze.

Savjetuje se da rade vježbe usmjerene na razvoj donjeg dijela tijela, kao i da jedu namirnice koje su bogate proteinima, poput živinskog mesa ili ribe.

 

 

https://aura.ba/wp-content/uploads/2019/09/387-kardio-trening.jpg

 

 

Ravnomjerno raspoređen višak

Kod žena to znači da imaju veće grudi i kukove, dok je struk uzak. Naučnici tvrde da ove osobe imaju bolju reproduktivnu sposobnost i da su manje sklone depresiji. Ipak, kao i svi, oni treba da ograniče unos obrađenih namirnica, šećera i kofeina, da bi ostali zdravi.

Preporučuje se da unose zdrave masti iz avokada, ribe, orašastih plodova, sjemenki i maslinovog ulja.

 

 

 

 

Atletska građa

Ove osobe najčešće imaju uže kukove, manje grudi, koje su otprilike iste širine kao struk. Njima je uglavnom lako da skinu višak kilograma i imaju manji rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, raka dojke.

Žene ove građe, međutim, ponekad imaju niži nivo estrogena, što može da im ometa menstrualni ciklus i poveća rizik od endometrioze, pa samim tim može da predstavlja i problem za plodnost. Da bi prirodno povećale nivo ovog hormona, savjetuje se da jedu laneno sjeme, soju i voće, posebno jagode i breskve.

 

 

 

 

 

 

aura.ba

 2,315 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »