Najbolje biljne terapije za bolesti mokraćne bešike

Najbolje biljne terapije za bolesti mokraćne bešike

 

 

 

 

 

Jedan od važnijih organa urinarnog trakta je mokraćna bešika. Ako ona boli, dolazi do brojnih tegoba: otežanog mokrenja, bolova, stvaranja kamenca… Osim adekvatnom ishranom i medicinskom terapijom, ove tegobe mogu da se spriječe i ljekovitim biljem

Mokraćna bešika (vesica urinaria) se nalazi u karličnoj duplji ispred završnog dijela debelog crijeva kod muškarca, a kod žena ispred materice. Jedno od najčešćih oboljenja urinarnog trakta jeste zapaljenje mokraćne bešike. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, jer je kod osoba ženskog spola mokraćni kanal mnogo kraći, dug je svega 3 do 4 cm, a infekcija obično dolazi spolja.

Zapaljenja mokraćne bešike mogu biti akutna i hronična. Uzroci su različiti: bacili mogu, osim iz uretre, dospjeti u bešiku i putem krvi, preko bubrega, a i prehlada često otvara put za nastanak infekcija.

Osjećaj pečenja

 

 

 

Simptomi akutnog zapaljenja bešike su specifični – mokrenje je učestalo i praćeno bolovima, naročito na završetku kada se bešika isprazni. Ponekad se dešava da osoba mokri svakih pet minuta, a kada obavi nuždu, ima osjećaj da je u bešici ostalo još mokraće i da treba ponovo da je isprazni. Mokraća je mutna, a pri kraju mokrenja često se pojavi i po neka kap krvi.

Osobe koje imaju hronično zapaljenje mokraćne bešike manje mokre i bolovi su im slabijeg intenziteta, imaju osjećaj “pečenja”, kao i oni koji boluju od akutnog oblika ove bolesti, a mokraća je takođe mutna. U početku bolesti mokraća može biti bistra, ali da već nakon nekoliko dana izgleda kao gnoj, tako da je veoma važno da osoba, čim primijeti da sa mokraćom nešto nije uredu, treba da se javi ljekaru koji potom utvrđuje dijagnozu i terapiju.

Dijagnoza se postavlja pregledom urina i urinokulturom, a na osnovu dobijenog antibiograma daje se odgovarajuća terapija i savjetuje se veće unošenje tečnosti. Hronične infekcije urinarnog trakta mogu dovesti do trajnog oštećenja funkcije, pojave hipertenzije. Liječenje je dugotrajno, u većini slučajeva svodi se na ublažavanje simptoma.

 

 

 

 

 

Kamen u mokraćnoj bešici

Jedna od najstarijih bolesti poznatih medicini jeste kamen u mokraćnoj bešici. Nastaje iz više razloga, a najčešće kod muškaraca i to zbog uvećanja prostate, suženja “vrata” bešike, suženja uretre, smetnji kod oticanja urina, infekcije. Kamen može i da “siđe” iz bubrega u mokraćnu bešiku i da se tu zadrži. Za vrijeme boravka u bešici oko njega se talože soli i on se povećava. U samoj bešici stvara se kod ljudi koji češće obolijevaju od gnojnih zapaljenja mokraćne bešike ili imaju izvjesne mehaničke smetnje u njenom pravilnom i normalnom pražnjenju. Kamen može biti fiksiran u bešici – utvrđen i nepokretan ili pokretan.

Simptomi kamena u mokraćnoj bešici su bol, često mokrenje, peckanje pri mokrenju i prisustvo krvi u urinu. Osoba koja ima kamen u bešici osjeća bolove pri kretanju, naročito pri trucanju u kolima ili trčanju. Ako je kamen pokretan, za vrijeme mokrenja nastaje prekid jer on u pokretu za mlazom mokraće začepi ulaz u mokraćni kanal. Taj prekid praćen je bolovima u bešici i kanalu, te krvlju, naročito pri kraju mokrenja. Kamen se može zaglaviti u mokraćnom kanalu i izazvati potpun zastoj urina. Mokraćna bešika se tada napne i proširi dostižući nevjerovatne dimenzije, a usljed toga nastaju nepodnošljivi bolovi koji iziskuju intervenciju ljekara.

 

 

 

 

 

BLAGOTVORNO LJEKOVITO BILJE

Zapaljenje mokraćne bešike (ako se jave bolovi)

Po supenu kašiku sitno isjeckanog nadzemnog dijela troskota, lista i cvijeta hajdučice, kore bijele vrbe i zohvinog cvijeta preliti sa 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata da se hladi. Procijediti i piti po 2 dl prije doručka, ručka i večere. Piti 5 dana.

Jesti uz doručak, ručak i večeru salatu od svježih listova maslačka. Za svaki obrok praviti uvijek novu salatu. Uzeti 100 gr lista maslačka, dobro ga oprati, sitno isjeckati i malo posoliti. Zaliti sa 1-2 supene kašike ulja i sa 2 supene kašike soka limuna. Jesti pet dana.

Uz doručak, ručak i večeru jesti salatu od svježih listova ugasa. Za svaki obrok praviti uvijek novu salatu. Uzeti 100 gr lista ugasa i dobro oprati, isjeckati i malo posoliti. Zaliti sa 1-2 kašike ulja i sa 2 supene kašike soka limuna. Salatu posuti sa 2 supene kašike sitno isjeckanog peršunovog lista.

Po supenu kašiku sitno isjeckanog lista koprive, lista nane, korijena koprive, korijena maslačka, rizoma mirođije preliti sa 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata da se hladi. Procijediti i piti po 2 dl prije doručka, ručka i večere i tako 5 dana.

Zapaljenje mokraćne bešike (ako se jave grčevi)

Po supenu kašiku sitno sjeckanog nadzemnog dijela troskota, lista nane i 2 supene kašike lista i cvijeta pomoćnice preliti sa 7 dl proključale vode. Ostaviti da se ohladi 2 sata. Procijediti i piti tri puta dnevno prije jela po 2 dl i tako 5 dana.

Po supenu kašiku sitno isjeckanog lista breze, lista imele, samo sa kruške ili toplote i 2 supene kašike lista preliti sa 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata da se hladi. Procijediti i piti po 2 dl prije jela, 5 dana.

Po supenu kašiku sitno isjeckanog lista i cvijeta hajdučice, nadzemnog dijela troskota, peršunovog lista i lista breze preliti sa 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata da se hladi. Procijediti i piti po 2 dl prije jela, 5 dana.

 

 

 

 

 

Akutno zapaljenje mokraćne bešike

Po supenu kašiku sitno isjeckanog peršunovog lista, lista koprive, list bokvice i mahuna boba preliti sa 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata da se hladi. Procijediti i piti po 2 dl prije jela i tako 5 dana.

Po supenu kašiku sitno isjeckanog cvijeta i lista kičice, zohvinog cvijeta, lista i cvijeta bosiljka, cvijeta i lista ili korijena zečje lobote preliti sa 7 dl proključale vode. Ostaviti 2 sata da se hladi. Procijediti i piti po 2 dl prije jela i tako 5 dana.

Po supenu kašiku sitno isjeckanog rizoma pirevine, cvijeta i lista dan i noć, korijena broča i lista imele sa kruške ili toplote preliti sa 7 dl proključale vode. Poklopiti i ostaviti 2 sata da se hladi. Procijediti i zasladiti medom i piti u toku dana po 2 dl prije jela i tako 5 dana.

Akutno zapaljenje mokraćne bešike sa prisustvom gnoja u mokraći

Po supenu kašiku sitno isjeckanog lista žalfije, lista kupine, lista ili korijena jagode, i lista ili cvijeta kičice preliti sa 7 dl proključale vode. Poklopiti i ostaviti 2 sata da se hladi. Procijediti i piti po 2 dl prije jela tokom 10 dana.

Po supenu kašiku sitno isjeckanog lista koprive, peršunovog lista, korijena apte i zrelih plodova klekinja ljubičastoplave boje sa kleke starije od 2 godine preliti sa 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata da se hladi. Procijediti i piti po 2 dl prije jela u trajanju od 10 dana.

Četiri supene kašike sitno isjeckanih zelenih mahuna boba i 2 supene kašike sitno isjeckanog peršunovog lista preliti litrom proključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata da se hladi. Procijediti i piti po 2 dl prije jela, 5 dana.

Po supenu kašiku isjeckanog lista i cvijet kičice, lista i cvijeta kantariona, sjemena lubenice preliti sa 7 dl proključale vode. Poklopiti i ostaviti da se hladi 2 sata. Procijediti i piti tri puta dnevno prije jela.

 

 

 

 

 

Hronično zapaljenje mokraćne bešike

Po supenu kašiku sitno isjeckanih listova i zrelih plodova morača i supene kašike sjemena krastavca preliti sa 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata da se hladi. Procijediti i piti po 2 dl prije jela i tako 5 dana.

Po supenu kašiku sitno zdrobljenih zrelih klekinja ljubičastoplave boje sa kleke starije od 2 godine, cvijeta zove, ruzmarinovog lista i lista i cvijeta kantariona preliti sa 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata da se hladi. Procijediti i piti po 2 dl tri puta dnevno prije jela i tako 5 dana.

 

Prije doručka, ručka i večere jesti 7 dana po 400 g crnog grožđa, sa parčetom jučerašnjeg hljeba. Grožđe treba dobro oprati. Drugih 7 dana jesti oko 500 g grožđa. Nakon toga usta uvijek isprati vodom.

 

Po supenu kašiku sitno isjeckanog lista i cvijeta bosiljaka, nadzemnog dijela troskota, lista breze i korijena vodopije preliti sa 6 dl proključalog vrućeg vina. Ostaviti poklopljeno dva sata da se hladi. Procijediti i piti po 2 dl u toku 5 dana.

 

 

 

 

 

Čajevi za kamen, pijesak i kristale u mokraćnoj bešici

Po supenu kašiku osušenog i sitno zdrobljenog lista rastavića, nadzemnog dijela troskota, mlade zelene i osušene kukuruzne svile, korijena sa rizomom pirevine, lista breze, bobica kleka, crvenog šipka i lista divlje nane preliti litrom i po proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata da se hladi. Procijediti i izručiti u flaše, začepiti ih i ostaviti ih u kuhinji ili toploj sobi. Sutradan piti po 2 dl čaja zaslađenog šumskim medom prije jela.

Po 2 supene kašike osušenog i sitno zdrobljenog korijena sa rizomom pirevine, lista rastavića i po supenu kašiku žutog šipka, zdrobljenih bobica kleke, nadzemnog dijela troskota i lista matičnjaka preliti litrom i po proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata da se hladi. Procijediti i sipati u flaše, zapušiti ih i ostaviti ih u kuhinji ili u toploj sobi. Sutradan piti po 2 dl čaja zaslađenog medom po izboru prije jela.

 

 

 

 

 

Kamen i pijesak u mokraćnoj bešici

 

Po supenu kašiku sitno isjeckanog nadzemnog dijela troskota, trešnjinih petiljki i 2 supene kašike sitno isjeckane kukuruzne svile preliti sa 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata da se hladi. Procijediti i piti po 2 dl prije jela i tako 10 dana. Koristiti maslinovo ulje po 1 supenu kašiku poslije obroka. Za ovo vrijeme izlaze i kamen i pijesak iz mokraćnih kanala i po njihovom nestanku treba odmah prestati sa upotrebom maslinovog ulja. Piti 10 dana.

 

Po supenu kašiku sitno isjeckanog lista rastavića, lista peršuna, lista i cvijeta hajdučice i lista breze preliti sa 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata da se hladi. Procijediti i piti svaki sat po 5 dl. Piti 5 dana.

Po supenu kašiku sitno isjeckanog peršunovog lista, nadzemnog dijela troskota, kukuruzne svile i trešnjinih petiljki preliti sa 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata da se hladi. Procijediti i piti po 2 dl tri puta dnevno. Piti 5 dana.

 

 

 

 

 

ISHRANA

 

 

 

 

CELER – U pogledu hranjive vrijednosti, celer nadmašuje mnoge vrste povrća. Bogat je raznovrsnim mineralnim sastojcima: natrijem, kalcijem, kalijem, fosforom…

Od vitamina najviše sadrži vitamin C, sve vrste vitamina B grupe, karotina, vitamina K i E. Osim što je ljekovit, u slučaju reumatizma, gihta i artritisa celer pomaže i u slučaju slabog mokrenja pijeska, kamena u bubregu i u bešici i zapaljenja mokraćnih puteva.

 

 

 

 

PERŠUN – ima specifičan, prijatan miris i ukus, pa se dodaje raznim jelima, a naročito supama i čorbama. Koristi se, uglavnom, korijen peršuna kao dodatak jelima, a kao začin se koristi svjež peršunov list. Bogat je vitaminom C i treba ga jesti što više u sirovom stanju jer se kuhanjem razara vitamin C, a ljekovito etarsko ulje najvećim dijelom ispari. I dužim stajanjem gubi se vitamin C. Peršun ima višestruku ljekovitost. Doprinosi povećanom izlučivanju soli iz organizma, pa se preporučuje u slučaju oboljenja bubrega i mokraćne bešike, kamena u bubregu, zapaljenja prostate.

 

 

 

 

CRNI LUK – je začin, hrana i lijek. Koristi se glavica i peruška dok je luk mlad. Luk je najbolje jesti sirov i to što češće. On reguliše varenje, olakšava iskašljavanje, smanjuje nivo šećera u krvi, preventivno je sredstvo protiv raka ali se preporučuje i u slučajevima poremećene uretre i zapaljenja bešike.

 

 

 

 

 

KRASTAVAC – ima veoma nisku energetsku vrijednost. Treba ga koristiti u stadijumu početne zrelosti. Ne treba ga soliti već ga jesti sa kiselim mlijekom ili sa prethodnim razblaženim vinskim sirćetom. On pojačava izlučivanje vode iz organizma, rastvara mokraćnu kiselinu, pa se preporučuje osobama koje imaju kamen u bubregu ili u mokraćnoj bešici, nastao od mokraćne kiseline.

 

 

 

 

 

 

/aura.ba/

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »