MUP RS PRAVI ŠTALU ZA KONJE, DAJU 280.000 KM

MUP RS PRAVI ŠTALU ZA KONJE, DAJU 280.000 KM

 

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske raspisalo je prije nekoliko dana tender za rekonstrukciju i adaptaciju hangara u objekt za smještaj konja u kompleksu Centra za obuku u Zalužanima. Za ovaj posao ponuđeno je 280.000 KM. Oglas je otvoren do 1. marta, a radovi ne bi trebali trajati duže od četiri mjeseca.  

 

Inače, adaptacija tog objekta preduvjet je za nabavku konja za potrebe MUP-a RS. Još uoči otvorenja Centra u Zalužanima u aprilu prošle godine Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, kazao je da je u planu nabavka konja za potrebe entitetskog MUP-a i konjičke jedinice, koja bi se formirala pri Specijalnoj jedinici tog MUP-a i obučila za održavanje javnog reda i mira.

 

 

Osim za radne, ti bi se konji koristili i u paradne svrhe. Najavljivano je da će određeni broj konja za potrebe policije biti uzet iz ergele “Vučijak”, koja je u vlasništu Vlade RS, a jedan broj iz Srbije. Inače, konjičku jedinicu u regionu imaju još Srbija, Slovenija i Mađarska. U tim zemljama konjica se koristi najviše za protokolarne svrhe.

Hrvatska je do 2013. godine imala konjičku jedinicu pri MUP-u. Kad su je prije nekoliko godina htjeli reaktivirati, pravdali su to time da su konjičke jedinice efikasne i učinkovite u suzbijanju demonstracija i navijačkih nereda, ali i u ophodnji granice. Ne zna se jesu li ovi podaci možda glavni motiv i MUP-u RS da formira konjičku jedinicu., piše Avaz.

 

 

U Hrvatskoj je pokušaj formiranja takve jedinice propao najviše zbog izuzetno velikih troškova, a angažmanu konja u policijske svrhe tada su se usprotivila i tamošnja udruženja za zaštitu životinja. Tada se radila procjena prema kojoj konjanik u policiji vrijedi kao deset pješaka.

 

 

Osim troškova adaptacije prostora za smještaj konja, procjene su da će oprema za konjicu koštati još najmanje 300.000 KM, što će, uz troškove dresure konja i obuke jahača – policajaca, iznos potpunog formiranja konjičke jedinice povećati na više od 600.000 KM.

Naravno, ako se u obzir uzmu još i plaće uposlenih u toj jedinici, zasigurno će ona sa svim troškovima koštati i do milion maraka.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »