Možete se rashladiti i bez klime, evo kako!

Možete se rashladiti i bez klime, evo kako!

 

 

 

 

Većinu sigurno znate, ali neki su novi i neobični

 

 

 

 

 

Temperature su naglo porasle i nakon mjeseci smrzavanja i kiše, aktuelno je postalo rashlađivanje.

Iako većina takve dane provodi u ‘pod klimom’, neki ipak izbjegavaju to rješenje. Evo nekoliko savjeta kako se rashladiti bez klime. Većinu sigurno znate, ali neki su novi i neobični.

 

 

 

 

Pijte puno vode

Ljekari, za dane kad je vruće, preporučuju najmanje dva litra vode. Ako ste dehidrirani, biće vam još toplije jer ako nemate dovoljno tečnosti u organizmu, vaša tjelesna temperatura će rasti. Takođe, uvijek u kući držite bocu vode u fržideru koja će vas dodatno ohladiti.

 

 

 

 

Jedite ljuto

Da, ljuta jela će vam povisiti tjelesnu temperaturu i zbog toga ćete se više znojiti. Koliko god znojenje bilo neprijatno, telo se znojenjem hladi, tako da je preporuka stručnjaka da u letnim mesecima jedete ljutkastu hranu. Samo nemojte preterivati.

 

 

 

 

Spustite roletne

Iako je lijepo imati dnevno svjetlo u kući ili stanu, ako ne spustite roletne prije izlaska iz kuće, odnosno prije nego što krene vrućina, u prostorijama će biti pakleno. Roletne podignite predveče, kada se temperature ipak malo spuste, a sparina popusti.

 

 

 

 

 

Napravite sami sprej za osvježenje

Jednostavno i efikasno rješenje koje će vas u trenutku ohladiti jeste sprej. U bočicu sa špricom stavite led i sipajte vodu, sačekajte da se rashadi i pošpricajte se po licu i tijelu. Osvejžiće vas i rashladiti.


Koristite hladne obloge

Hladni oblozi savršeni su za instant hlađenje. Najbolji način kako koristiti hladne obloge jeste da napunite činiju hladnom vodom i kockama leda, uzmete mali peškir i potopite ga u hladnu vodu. Peškir stavite na zadnji dio vrata ili na čelo jer su to dijelovi koji se najbrže hlade. Čim hladni oblog stavite na jednu od tih tačaka, osjetićete kao vam se tijelo hladi. Postupak možete ponoviti nekoliko puta.

Kupke za stopala

Baš kao vrat i čelo, i stopala su tačke preko kojih se naše tijelo najbrže hladi i zagrejava. Kako biste se ohladili u trenu, a još i pomogli umornim stopalima, kad dođete kući nakon posla napravite kupku za stopala. U odgovarajuću posudu sipajte vodu i kocke leda, baš kao i za hladne obloge i polako umočite noge. Nogama će biti lakše, a vama više neće biti vruće.

 

 

 

 

 

Mentol je vaš ljetni saveznik

Koristite mentol gdje god stignete – stavite nanu u vodu, koristite losion s pepermintom, stavite eterično ulje u kupke. Mentol prirodno osvježava kožu pa ga što češće koristite tokom ljeta.

Napravite vlastiti ugođaj

Znate da u brojnim ugostiteljskim objektima koriste ventilatore s vodicom za osvježavanje. To možete sami napraviti ako zamrznete vodu u činiji pa je punu leda stavite ispred ventilatora. Kako se led bude topio, tako će nastajati osvježavajuća maglica.

Stavite čaršave u frižider

Ne, nismo skrenuli s uma. Mnogi preporučuju ovaj trik za one kojima je prevruće kada idu na spavanje. U plastičnu kesu stavite čaršav i držite je u frižideru nekoliko minuta. Osvježiće vas kada legnete, ali riječ je o instant rješenju.

 

 

 

 

 

Zamrznite bocu vode

Zamrznite bocu vode i stavite je u krevet, najbolje kod nogu. Boca će vas hladiti i lakše ćete podnijeti visoke temperature u prostoriji u kojoj spavate.

Ako ne morate, nemojte kuhati

Izbjegavajte dugotrajno kuhanje i boravak pored šporeta. Naručite hranu ili napravite neku laganu salatu, a izbjegavajte teška jela koja se moraju dugo kuhati.

Pamuk je vaš najbolji prijatelj

Nosite svijetlu pamučnu odjeću jer ćete u njoj lakše podnijeti vrućinu. Isto važi i za pidžame. Pamučne pidžame mnogo su bolji izbor ako se ne želite ‘skuhati’ dok spavate. Takođe, koristite pamučnu posteljinu. Još bolje – svilenu.

 

 

 

 

 

Izbjegavajte alkohol i kofein

Probajte da smanjite unos kofeina za vrijeme ljetnih vrućina. Isto važi i za alkohol. Kofein i alkohol krivci su za dehidraciju, a vašem tijelu treba tečnost. Ako baš morate popiti tu treću kafu ili čašu ljetnjeg koktela, imajte čašu vode pored sebe i hidrirajte se.

 

 

 

 

 

Hladni tuš

Nema boljeg od hladnog tuša kada se vratite s vrućeg asfalta. Tuširajte se kad god stignete jer je hladni tuš najbolje ljetnje osvježenje.

 

 

 

 

 

 

aura

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »