Moćna biljka simbol zdravog potomstva: Unesite je u kuću, donijeće vam mir, spokoj i izobilje!

Moćna biljka simbol zdravog potomstva: Unesite je u kuću, donijeće vam mir, spokoj i izobilje!

 

 

Njen naziv potiče od grčke riječi orchis što u bukvalnom prijevodu znači testis, pa ne čudi što se upravo Orhideja smatra cvijetom koji pomaže pri začeću

Iako se za skoro svaki cvijet može reći da predstavlja ono najbolje u čovjeku, Orhideja svojim lijepim i raskošnim izgledom svakako opravdava titulu cvijeta ljubavi i plodnosti. Ona je simbol naše želje za intimom, simbol plodnosti i rađanja, ali i mira, spokojstva i kreativnosti. U njoj je oslikano izobilje, potreba za dostizanjem najviših ciljeva, a kako je poznata i po laticama perfektnog geometrijskog oblika – njeno ime se oduvijek vezivalo i za savršenstvo prirode.

http://aura.ba//wp-content/uploads/2017/07/ORHIDEJA.jpg

 

 

Prefinjena i egzotična u isto vrijeme, Orhideja je širom svijeta prihvaćena kao simbol romantike, ljubavi, pažnje, nevinosti i čednosti. Njen naziv potiče od grčke riječi orchis što u bukvalnom prijevodu znači testis, pa ne čudi što se upravo Orhideja smatra cvijetom koji pomaže pri začeću. Zanimljivo je pomenuti da ovaj naziv nema nikakve veze sa oblikom cvijeta, već se radi o obliku njegove krtole za koju su još stari Grci vjerovali da može pomoći u određivanju spola još nerođenog djeteta.

I u drevnoj Kini se orhideja smatrala moćnim cvijetom koji garantuje veliko i zdravo potomstvo, a u tu svrhu se, osim same biljke, mogu koristiti i eterična ulja ili parfemi na bazi orhideje. Zahvaljujući svemu navedenom, ovaj aristokratski cvijet je na Istoku zadržao epitet biljke koja se najčešće poklanja mladim parovima koji očekuju djecu.

 

 

 

Činjenica je da i sam pogled na ovaj ekstravagantan cvijet donosi mir i spokoj. Na svu sreću, ima ih svuda oko nas, naseljavaju gotovo sva staništa i mogu se naći podjednako i u ravnicama i u planinskim predjelima. Ovo pokazuje i odličnu moć adaptacije, pa se orhideje (posebno u Japanu) tradicionalno vezuju i za izobilje, odnosno luksuzan i bogat život. Rado su viđen gost ne samo japanskih domova već i kancelarija, jer se plodnost, složićete se, ne mora odnositi samo na spavaću sobu već i na dobre poslovne poduhvate.

A, kako je u Japanu rasprostranjeno vjerovanje da je ratnik koji na svom putu pronađe cvijet orhideje čovjek posebne hrabrosti i junaštva, tako se ovaj cvijet istovremeno povezuje i sa fizičkom snagom i moći. Nešto slično pronalazimo i kod Asteka kojima je od posebne važnosti bio “čudesni” napitak napravljen od čokolade i vanile (inače najpoznatije jestive orhideje!) koji su rado ispijali kako bi očuvali svoju muškost i snagu.
Često se može čuti da su orhideje idealan cvijet za one koji posjeduju neobičnu ljepotu, ali istovremeno vole jednostavnost, svedenost i poseduju urođeni smisao za dizajn i estetiku. Ipak, ukoliko planirate da nekoj dragoj osobi poklonite orhideju, dobro razmislite pri odabiru boja!

 

 

 

Plavom orhidejom osobi šaljete poruku da ona za vas predstavlja raritet, unikat, jedinstveno stvorenje. Ona jeste simbol ljubavi ali u kombinaciji sa plavom bojom emocije prožima spiritualnost, pa je u pitanju nesvakidašnja veza, nešto što se ne nalazi baš tako često.

S druge strane, za bijelu orhideju se odlučite ukoliko osobi želite da pošaljete jasnu poruku koja glasi “drag/a si mi”, jer ona simbolizuje ljepotu i eleganciju, a posjeduje i dozu nevinosti koja ne obavezuje.

Suprotno tome, crvena će naglasiti vašu strast, odlučnost, istrajnost i neskrivenu ljubav, dok će njeni nešto svjetliji tonovi kao i ružičasta boja akcenat staviti na sreću i radost kojom vas ispunjava vreme provedeno sa dotičnom osobom.

 

 

 

Ukoliko želite da nekome dodelite titulu najboljeg, posebnog prijatelja, poklonite mu žutu orhideju, jer je upravo ona simbol prijateljstva ali i novih početaka; dok se orhideje u boji lavande obično poklanjaju majkama, ali i svim ženama koje za nas predstavljaju oličenje elegancije, gracioznosti, i ženstvenosti.

Nešto zagasitiji tonovi ovog cvijeta, poput ljubičaste, vezuju se za autoritet, poštovanje i divljenje, pa ih možete pokloniti nekom koga smatrate svojim uzorom ili nekoj uglednoj osobi, piše simboli.rs.

Za koju god kombinaciju da se odlučite na kraju – sigurni smo da ne možete pogriješiti.

 

 

 

aura.ba

 3,683 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »