MNOGE ZEMLJE ODOBRILE KONZUMACIJU: DA LI JE MOGUĆA LEGALIZACIJA KANABISA U BIH

MNOGE ZEMLJE ODOBRILE KONZUMACIJU: DA LI JE MOGUĆA LEGALIZACIJA KANABISA U BIH

 

 

 

 

 

Različiti oblici malignih bolesti, multipla skleroza, psihijatrijska stanja samo su neka od teških oboljenja kod kojih se kao djelotvoran lijek pokazao kanabis. Mnoge zemlje u svijetu, kao i u našem okruženju odobrile su legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. Međutim, BiH još uvijek čeka.

 

 

 

 

 

Ilustracija

 

 

 

 

 

Struka kaže „da“

Oni koji se zalažu za legalizaciju kažu kako postoji pozitivna klima, ali da postupak otežava komplikovana zakonska regulativa.

  • U decembru 2015. godine Komora magistara farmacije FBiH pokrenula je inicijativu da se kanabis legalizira u medicinske svrhe. Stručnjaci su složni da ulje kanabisa treba omogućiti pacijentima. Ministar civilnih poslova Adli Osmanović proveo je prvu proceduru, a potom je učinjen i drugi korak u Ministarstvu sigurnosti BiH – kazala je za Avaz Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije FBiH.

Pojasnila je da je problem nastao u Zakonu o narkotičkim sredstvima BiH gdje je kanabis svrstan u skupinu „strogo zabranjenih“.

  • Pripremljen je Prijedlog nacrta izmjene zakona kojim bi se kanabis prebacio u skupinu koja otvara mogućnost njegovog korištenja u medicinske svrhe. Do usvajanja zakona, mi smo prije par mjeseci napravili Odluku, koji treba da usvoji ministarstvo civilnih poslova, a koja bi omogućila korištenje kanabisa do usvajanja izmjena zakona – pojasnila je Binakaj.

 

 

 

 

 

Ostati u kolicima

Prije četiri godine Irfan Ribić dobio je dijagnozu multiplaskleroze. Doktori su mu rekli da za dvije godine može ostati u kolicima.

  • Počeo sam koristiti kanabis, završio sam Akademiju scenskih umjetnosti, bavim se atletikom. Mi ne tražimo da zapalimo dulume kanabisa i hodamo s džointom, nego da pomognemo ljudima – rekao je Irfan Ribić, koji je i predsjednik UG KanaBiH.

 

 

 

 

 

Izmjena zakona za samo tri mjeseca

Pojedine države iz regiona već su legalizirale korištenje kanabisa u medicinske svrhe ili odobrile lijekove na bazi kanabisa. Slovenija je to učinila 2014., Hrvatska 2015., Makedonija 2016., Njemačka 2017. godine. Velikoj Britaniji je za izmjenu zakona trebalo svega tri mjeseca.

 

 

 

 

 

 

HAYAT

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »