Misteriozna epidemija hepatitisa širi se Azijom i Kanadom

Misteriozna epidemija hepatitisa širi se Azijom i Kanadom

Misteriozna bolest jetre koja je zarazila decu u desetak zemalja širom sveta stigla je u Aziju, a slučaj je prijavljen u Japanu.

 

Lokalne vlasti su 21. aprila označile slučaj akutnog hepatitisa – ili upale jetre – nepoznatog porekla u Japanu kod deteta koje je negativno na testu na adenovirus i Covid-19 – mogući uzrok koji se istražuje širom sveta.

Pacijent nije imao transplantaciju jetre, saopštilo je u ponedeljak ministarstvo zdravlja, ne navodeći više detalja.

Kanadska agencija za javno zdravlje saopštila je u utorak da istražuje izveštaje o teškom akutnom hepatitisu nepoznatog porekla kod male dece. Nije otkriven broj slučajeva niti njihova lokacija.

Do sada je širom sveta prijavljeno 190 misterioznih slučajeva akutnog hepatitisa kod dece, od kojih 140 u Evropi, uglavnom u Velikoj Britaniji (110 slučajeva). Ostali slučajevi su pronađeni u Izraelu i Sjedinjenim Državama. Sedamnaestoro dece se toliko razbolelo da im je bila potrebna transplantacija jetre.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti saopštili su prošle nedelje u zdravstvenom upozorenju širom zemlje da su prvi slučajevi u SAD identifikovani u oktobru u Alabami. Prvi slučajevi u Velikoj Britaniji zabeleženi su u januaru.

U subotu je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila da je prijavljen najmanje jedan smrtni slučaj u vezi sa epidemijom. Zdravstvena agencija UN-a saopštila je da su slučajevi prijavljeni kod dece uzrasta od jednog meseca do 16 godina. SZO nije saopštila u kojoj zemlji je došlo do smrtnog ishoda.

Globalna misteriozna epidemija hepatitisa širi se Azijom i Kanadom

Hepatitis je obično uzrokovan jednim od nekoliko virusa zaraznog hepatitisa, ali oni nisu pronađeni kod obolele dece. Među prijavljenim simptomima su žutica, dijareja i bol u stomaku.

Jedna teorija koju istražuje Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva je da je nedostatak izloženosti uobičajenom adenovirusu – koji obično uzrokuje stomačne tegobe i prehlade – tokom pandemije koronavirusa doveo do težeg oboljenja kod dece. Od 53 slučaja testiranih u Velikoj Britaniji, 40 (75%) je pokazalo znake infekcije adenovirusom.

Direktor javnog zdravlja Škotske, Jim McMenamin, rekao je Rojtersu da je u toku rad na razumevanju da li je adenovirus mutirao da izazove težu bolest ili da li bi mogao da izazove probleme „u tandemu“ sa drugim virusom, uključujući verovatno Sars-CoV- 2, virus koji izaziva Covid-19.

Zvaničnici Ujedinjenog Kraljevstva rekli su da “ne postoji veza” između slučajeva i vakcine protiv Covid-19, jer nijedno od dece koje je obolelo od hepatitisa nije dobilo vakcinu.

Andrea Amon, direktorka Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti u Stokholmu, rekla je: „Za sada nema povezanosti između slučajeva i nema veze sa putovanjem”.

Bolest se pojavila kod ranije zdrave dece, rekla je Amon.

MARIO ZNA i MILOŠ DIMITRIJEVIĆ- Ljudi za ovo MORAJU DA ČUJU- Budite spremni za period koji nas čeka

Nulta Tačka/The Guardian

 1,510 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »