Mediji u Njemačkoj govore Nijemcima da piju vodu iz česme zbog inflacije!

Mediji u Njemačkoj govore Nijemcima da piju vodu iz česme zbog inflacije!

Njemački novinski magazin Fokus savetovao je čitaoce da promene svoj način potrošnje i životne navike kako bi uštedeli novac usred rasta cena.

 

Prema publikaciji, ruska vojna operacija u Ukrajini i ekonomske sankcije Moskvi dovele su do dodatnih problema u lancima snabdevanja i povećale cene energije. Ovo je zauzvrat uticalo na asortiman proizvoda i na cene u nemačkim lancima supermarketa.

Cene osnovnih proizvoda kao što su testenine i suncokretovo ulje, na primer, porasle su za 40%, odnosno 100%. Skuplji su i deterdženti, mineralna voda, mlečni proizvodi, kafa, toalet papir. Popularni lanac supermarketa Aldi podigao je prošle nedelje cene za 140 različitih artikala, a verovatno će i drugi supermarketi slediti taj primer, navodi Fokus.

Međutim, publikacija je osmislila niz mera kako bi pomogla potrošačima da uštede novac. Za početak, čitaocima se savetuje da piju vodu iz česme umesto da kupuju flaširanu vodu. Publikacija čak navodi nekoliko firmi koje proizvode sisteme za filtriranje vode u Nemačkoj koji bi mogli da pomognu da se poboljša ukus vode iz slavine.

Nemački mediji govore Nemcima da piju vodu iz česme zbog inflacije

Takođe se kaže da kupci treba da kupuju sezonsko voće i povrće jer su uvek mnogo jeftiniji zbog niskih troškova logistike.

Pored toga, publikacija preporučuje da kupci izaberu lokalne i nereklamirane brendove umesto popularnih. Skoro svaki lanac supermarketa ima svoju liniju jeftinijih proizvoda. Kako su uvek iza njih veći proizvođači, proizvodi su skoro isti ili samo malo drugačiji, ali cene mogu biti i do 60% niže.

Na kraju, časopis kaže da bi čitaoci trebalo da pažljivo prate rasprodaje i popuste i da naprave zalihe velikim pakovanjima proizvoda koji imaju dug rok trajanja.

U proseku, potrošačke cene u Nemačkoj su prošlog meseca bile 5,5 odsto više nego u februaru 2021, pokazuju podaci Saveznog zavoda za statistiku (Destatis). A analitičari kažu da će se stvari samo pogoršati ako se situacija u Ukrajini ne reši. Prema Nemačkom ekonomskom institutu, sama kriza, kao i povezane sankcije Zapada i kontrasankcije Moskve, mogle bi da podignu inflaciju do 6,1 odsto u narednim mesecima.

 

 

 

Nulta Tačka/RT

 1,449 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »