Masovna proizvodnja bombi od 3 tone za razbijanje bunkera počinje u Rusiji

Masovna proizvodnja bombi od 3 tone za razbijanje bunkera počinje u Rusiji

Ruska porodica teških bombi FAB jedno je od oružja protiv kojeg Ukrajina nema takmaca, a očekuje se da će proizvodnja rasti jer započinje masovnu proizvodnju bombi od 3 tone, poznatih kao FAB-3000, piše dnevnik Magiar Nemzet.

FAB-3000 i manja verzija FAB-1500 bombe su posebno dizajnirane protiv visoko vrednih i utvrđenih vojnih ili industrijskih ciljeva.

Tokom obilaska velikog industrijskog proizvodnog pogona, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da je predviđeno da se varijanta FAB-3000 dramatično poveća i da se proizvodnja FAB-1500 već udvostručila.

 

How Possible is to Turn 3-ton FAB-3000 Dumb Superbomb into a Smart Glide  Munition and Which Aircraft can Lift It | Defense Express

 

FAB-3000 se može spustiti sa visine do 16 kilometara, dostižući brzinu do 1.200km/h tokom spuštanja. Ruska vojska je aktivno koristila bombe FAB-3000 samo protiv militanata u Avganistanu. Prema nekim informacijama, FAB-3000 uništava metu u krugu prečnika oko 35 metara.

Prema rečima stručnjaka, vazdušna bomba FAB-1500 sa svojim univerzalnim dizajnom i modulom za korekciju promenila je ravnotežu na prednjoj strani. Zahvaljujući modulu, bomba se može baciti na udaljenosti od 70 kilometara od cilja, ostavljajući avione bombardere koji lansiraju projektil nedostupnim za protivvazdušnu odbranu.

 

„Potražnja za tako moćnim bombama znači da govorimo o uništenju ozbiljnih struktura ukrajinskih oružanih snaga. Kao što se vidi u Avdejevki, a ranije u fabrici čelika Azovstalj u Mariupolju, borbene operacije zahtevaju bombe veće razorne moći“, kaže Andrej Kozkin, pukovnik u penziji i šef katedre Ruskog ekonomskog univerziteta Plehanov.

 

 

„FAB-3000 bi trebalo da se koristi protiv teško betoniranih i zakopanih ciljeva. Obično su to strateški objekti. Ukrajina se dugo spremala za ovaj sukob i izgradila jake objekte. Ispostavilo se da su najvažniji objekti pod zemljom — to su kontrolni i komunikacioni centri i komandna mesta. Ukrajina čak pokušava da duboko učvrsti uobičajena napredna komandna mesta. U poslednje vreme na frontu se pojavilo mnogo oružja visoke preciznosti, a jedino utočište je debeo sloj betona“, rekao je Vadim Kozjulin, šef IAMP centra u diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Takođe je rekao da je uveren da se FAB-3000 može koristiti samo u kombinaciji sa modulom za planiranje i korekciju.

Međutim, Rusija je napravila i druge nadogradnje, usled kojih raketni bacač Tornado-S može da lansira standardnu (FAB-250) bombu vazduh-zemlja iz višestrukog bacača. Lanser od 300mm ima isti kalibar kao i bomba, a sistem za satelitsku navigaciju omogućava precizno gađanje bombe, objavio je Telegram kanal Proruske vojne teme Z.

 

 

Izveštava se da Rusija ima nekoliko miliona bombi FAB-250 u svom arsenalu.

Nulta Tačka/mediji

 350 total views,  4 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »