Maslačak, kralj biljnog svijeta…

Maslačak, kralj biljnog svijeta…

Podijeli

 

 

 

Grčka mitologija kaže da je Tezej, koji je imao snagu da savlada bika od Maratona kao i čudovište Minotaura, Hekata, tajnovita božica Mjeseca hranila ga je sa maslačkom. Noviji istraživači smatraju da je maslačak dijetalno sredstvo, koje otapa tipične naslage reumatičnog artritisa. Različita istraživanja su otkrila da se u mnogim biljkama nalazi vrlo malo željeza, ali u velikoj količini ga ima u maslačku…

 

Priroda je u svojoj mudrosti učinila maslačak jednom od najraširenijih biljaka. On je kod kuće u umjerenim i hladnim područjima ove zemaljske hemisfere: u Evropi, centralnoj Aziji, sjevernoj Americi i u Arktičkim južnim umjerenim zonama. Svuda bujno raste na livadama, oranicama, zelenim poljima, uličnim jarcima, sporednim putovima i skoro na svim mjestima na kojima dobiva malo sunca. Skoro da ga nije moguće istrijebiti.

Tko je to pokušao, možda je i mislio da se priroda zabunila, kad je tom “dosadnom” korovu dozvolila da se širi preko Zemlje. No ipak Bog, koji je stvorio toliku vrstu korova, ipak mora voljeti taj ponizni maslačak i imati na umu njegovu posebnost. Maslačak je u stvari kralj biljnog svijeta i pripada porodici glavočika, “najviše stojećoj biljnoj obitelji, vrhuncu biljnog carstva”.

 

 

 

 

Spriječava anemiju

U teškim vremenima čovjek uzima hranu gdje god je nalazi. Maslačak je jedino prirodno sredstvo za stalno osiguravanje zaliha hrane čovjeka, životinja, ptica i čak pčela. Njegovo znanstveno ime je TARAXACUM, što znači jestivo. Kad su jednom insekti uništili cjelokupnu žetvu na otoku Minorca, stanovnici su umjesto hljeba jeli korijenje maslačka. U mnogim zemljama stoljećima je on sastavni dio obroka, jer se spoznala njegova vrijednost.

Različita istraživanja su otkrila da se u mnogim biljkama nalazi vrlo malo željeza, ali u velikoj količini u maslačku i potočarki. Željezom se bori protiv osjećaja umora i osjećaja teškog disanja. Znamo da je željezo potrebno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Mnogi liječnici i iscjelitelji su mišljenja, da je nedostatak željeza jedan od najvećih zdravstvenih problema uopće. Anemija je medicinski izraz za nedostatak željeza u ljudskom tijelu. Ako u zdravim danima stalno uzimamo maslačak, preventivno sprječavamo anemiju. Čovjek na taj način prima novu energiju i ostaje zdrav i aktivan.

 

 

 

Uzrok za izvanredno visoki udio vitamina i minerala u maslačku, je njegovo špicasto korijenje, koje duboko ulazi u zemlju i tako on prirodno dolazi do određenih razina u zemlji. Korijen maslačka je stoga jedinstveno hranjivo sredstvo za čovjeka.

Korijen skuplja energiju, što maslačku pogoduje da rano niče u proljeće. Grčka mitologija kaže da je Tezej, koji je imao snagu da savlada bika od Maratona kao i čudovište Minotaura, Hekata, tajnovita božica Mjeseca hranila ga je sa maslačkom.

 

 

Pročišćava i jača tijelo

Maslačak se upotrebljava i u medicini, kao sredstvo za povećanje unutarnjeg izlučivanja i otpuštanja urina iz tijela, za jačanje želuca i pospješivanje rada žuči. Odlično je sredstvo za sprječavanje i za liječenje skorbuta, koji se uglavnom javlja nedostatkom C vitamina. Maslačak je jedna od najkorisnijih biljaka kod smetnji jetre, također je vrlo koristan i za srce.

Nizozemski liječnik i hemičar, Hermann Boerhaave (1668. – 1738.) rekao je, da dnevna upotreba maslačka najozbiljnije i najtvrdokornije lišava zastoje u probavnim organima. To je dakle vrlo staro sredstvo za liječenje probavnih smetnji, koje dolaze zbog trome jetre. Noviji istraživači smatraju da je maslačak dijetalno sredstvo, koje otapa tipične naslage reumatičnog artritisa.

Od maslačka se inače upotrebljavaju svi dijelovi: cvjetovi, listovi i korijen. Iako su svi ljekoviti upotrebljavamo ih na različit način i u različite svrhe. Ali cijela stabljika je bogata vitaminom C i mineralima.

Korijen maslačka pročišćava i jača tijelo. Pospješuje znojenje, odstranjuje otrovne tvari iz krvi i tijela, čisti sluznicu disajnih organa, te vraća snagu. Osim toga koristan je kod kožnih bolesti, alergija, čireva, debljine, povišenog kolesterola, slabokrvnosti i neredovitih menstruacija.

 

 

 

RECEPTI

Čaj od lista maslačka je izvrstan diuretik

Čaj od lista maslačka. Preporučuje se osobama koje pate od čestih upala mokraćnog mjehura. Čaj od listova maslačka priprema se tako da kašičicu sušenih listova prelijete s 2 dl vrele vode. Poklopite, te nakon 10 do 15 minuta procijedite. Tri do pet grama korijena stavi se u mlaku vodu, zagrije i kuha 10 minuta. Procijediti. Najbolje je piti dva do tri puta na dan, pola sata prije obroka.

 

 

 

Korijen maslačka otvara apetit

Čaj od korijenja maslačka priprema se na način da se tri do pet grama korijena stavi u mlaku vodu. Zagrije se i kuha 10 minuta. Procijediti, i najbolje je piti dva do tri puta na dan, pola sata prije obroka. Ovakav pripravak podstiče apetit, pa ga preporučuju kod probavnih tegoba i nedovoljnog lučenja žuči. U modernoj fitoterapiji korijen maslačka koristi se kod čišćenja jetre i žuči, kod tegoba kao što su alergije, kožne tegobe, debljina i celulit.

 

 

 

Sirup od maslačka

Sirup od cvjetova maslačka se može koristiti za zaslađivanje čaja ili ga uzimati na kašičicu. Priprema se na način da se četiri pregršti (osam punih šaka) cvjetova maslačka prokuhaju u dvije litre vode, procijedi, te se vrućem soku doda 1.5 kg šećera, te sok dva iscijeđena limuna. Smjesu je potrebno vratiti na vatru, te kuhati uz stalno miješanje dok ne nastane gušća smjesa, poput sirupa. Smjesu uliti u boce i držati na hladnom i suhom mjestu.

 

 

 

Salata za zdravlje

Listove maslačka dobro operite i ocijedite. Maslinovo ulje pomješajte s jabukovim sirćetom, aceto balsamicom i bijelim lukom. Dodajte so, biber i čili. Sve dobro izmiješajte i neka odstoji pola sata. Luk, komorač i krastavac isijecite, a šargarepu izrendajte. Sve sastojke pomiješati.

 

 

 

 

 

 

(aura.ba)

 2,428 total views,  2 views today

Podijeli

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »