Ludilo u Saudijskoj Arabiji: Muškarac je osuđen na smrt zbog objave na društvenim mrežama!!! ŠTA REĆI NA OVO?

Ludilo u Saudijskoj Arabiji: Muškarac je osuđen na smrt zbog objave na društvenim mrežama!!! ŠTA REĆI NA OVO?

U alarmantnom presedanu koji je postavila Saudijska Arabija, jedan od najvećih svetskih izvršitelja smrtne kazne, stanovnik Meke i penzionisani prosvetni radnik, Mohamed bin Naser al-Gamdi, osuđen je na smrt . Koji je bio njegov zločin?

Izražavanje suprotnog mišljenja na platformama društvenih medija. Ovaj uznemirujući razvoj događaja podvlači potpunu netoleranciju kraljevine prema slobodi govora i naglašava sve eskalirajuće pokušaje da se suzbije neslaganje, što je izazvalo međunarodnu kritiku.

Pretežno zaposlen za krivično gonjenje slučajeva u vezi sa terorizmom, saudijski specijalizovani krivični sud je optužio Al-Ghamdija sa nizom dubokih optužbi, među kojima su „izdaja svoje vere“, „osporavanje kraljevstva i prestolonaslednika“, „zavera protiv vlade, ” i „narušavanje bezbednosti društva”. Svi ovi teški prekršaji sežu do njegovih aktivnosti na mreži, što je podrazumevalo deljenje mišljenja kritičnih prema vladi.

Ono što čini ovaj slučaj zamršenim je to što je al-Ghamdijev brat, Saeed bin Nasser al-Ghamdi, koji živi u Velikoj Britaniji, poznat po svom kritičkom stavu prema saudijskom režimu. Ovaj drugi veruje da je ova kazna protiv njegovog brata samo trik da se dođe do njega.

Undated photograph showing Saudi detaineed Mohammad al-Ghamdi in a portrait picture taken from the profile side showing a long white beard and wearing the traditional Saudi white headdress.

Ova taktika ciljanja na članove porodice kao sredstva za vršenje pritiska na kritičare u inostranstvu nije neuobičajena, smatraju aktivisti i oni koji su se u prošlosti suočili sa sličnim progonima.

Nije iznenađujuće što je ova presuda odjeknula na međunarodnom nivou, izazivajući prigovore globalnih grupa za ljudska prava.

Kao što naglašava smrtna kazna izrečena al-Ghamdiju, pravo na izražavanje neslaganja je značajno ugroženo u kraljevstvu. Poruka koja se prenosi je zloslutna i nedvosmislena: svaki glas, ma koliko tih ili glasan, koji se usuđuje da se ne složi, je u opasnosti. Čak i običan tvit mogao bi da garantuje fatalan ishod, najavljujući duboko uznemirujuću budućnost slobode govora u Saudijskoj Arabiji.

 

 

 

NultaTačka/ReclaimTheNet

reclaimthenet

 620 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »