LUDILO NA MAKSIMUM! “Eliminišite ih sve. Izbrišite ih zajedno sa porodicama, majkama i djecom. Ove zvijeri ne zaslužuju živjeti” poručuje Veteran Izraelskih obrambenih snaga

LUDILO NA MAKSIMUM! “Eliminišite ih sve. Izbrišite ih zajedno sa porodicama, majkama i djecom. Ove zvijeri ne zaslužuju živjeti” poručuje Veteran Izraelskih obrambenih snaga

Veteran Izraelskih obrambenih snaga (IDF), Ezra Yachin (95), mobiliziran je među više od 300.000 vojnih rezervista koje je Izrael pozvao nakon izbijanja rata s Hamasom u Pojasu Gaze. Snimka na kojoj Yachin poziva na nasilje nad Palestincima postala je viralna na društvenim mrežama.

 

Ezra Yachin

Yachin nije predviđen za borbeno djelovanje, ali će poslužiti u ulozi “motivatora” vojnika. U viralnom videu, izjavio je: “Eliminirajte ih sve. Ne ostavljajte nikoga. Izbrišite ih zajedno sa svojim porodicama, majkama i djecom. Ove zvijeri ne zaslužuju živjeti.”

U daljnjem kontekstu, Yachin je upozorio na potencijalne prijetnje od strane Hezbollaha i naglasio da “svaki Jevrej sa oružjem treba djelovati. Ako imate arapskog susjeda, ne čekajte, već djelujte.”

Yachin je bio član Lehi milicije, grupe optužene za zločine pred formiranje države Izrael 1948. godine. Bio je uključen u masakr u Deir Yassinu, gdje su snage Lehi i Irgun ubile više od 100 ljudi, uključujući žene i djecu, unatoč prethodnom primirju. Ovaj događaj je među faktorima koji su doveli do masovnog izgnanstva Palestinaca, poznatog kao Nakba.

U intervjuu za Jewish Press 2020. godine, Yachin je branio svoje postupke u Deir Yassinu, tvrdeći da su stanovnici bili “borci”.

Palestinci u Gazi su izrazili zabrinutost da bi planovi za otvaranje humanitarnog koridora i preseljenje civila u Sinaj mogli predstavljati “drugu Nakbu”.

 

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »