Ljekoviti recepti: NAPRAVITE ČAJ OD CRNJUŠE ZA REUMU, BUBREŽNE BOLESTI, KAMENAC I PIJESAK U BUBREGU

Ljekoviti recepti: NAPRAVITE ČAJ OD CRNJUŠE ZA REUMU, BUBREŽNE BOLESTI, KAMENAC I PIJESAK U BUBREGU

 

 

 

Čaj od crnjuše liječi reumu, bolesti bubrega i bešiku, bubrežne kamence i pijesak, pročišćava krv i na taj način pomaže kod ekcema, kožnih osipa i gihta. Čaj je dobar i za ispiranje upaljenih očiju i smanjivanje bolova u njima. Čaj upotrebljavaju i za umivanje i obloge.

 

 

 

Crnjuša (lat. erica carnea) pripada porodici vrijesova. Botanički je srodna ruzmarinu i borovnici, pojavljuje se kao grm i tada naraste do visine od 30 cm ili kao malo drvce visine oko 60 cm, a u širinu naraste i do 50 cm.

 

 

Ima polegle i blago izdignute grančice. Česta je u šumama bijelog i crnog bora i bora krivulja. Crnjuša pokriva velike površine  kamenitih i plitkih zemljišta, te se javlja kao njihova zaštita.

 

 

 

 

 

Crnjuša je i veoma medonosna biljka. U predjelima gde se podudari vrijeme njenog cvjetanja sa vremenom izlijetanja pčela na ispašu, daje veoma kvalitetan, sasvim taman, skoro crn med, koji je po sadržini minerala bogatiji od svih vrsta meda, i koji se u narodu zove borov med, iako sam bor nije medonosna biljka.

 

 

 

 

 

Teško je odrediti zbog čega crnjuša – biljka tako veselih i zivahnih boja i koja je, uz to, u vrijeme svoga cvjetanja, svakako najzivopisnija i najvedrija pojava u prirodnom okruženju, dobila tako sumorno ime „crnjuša“ ili, jednako često upotrebljavano „crnjuš“.

Neki smatraju da je ovo ime biljka dobila zato što uglavnom raste u blizini crnoga bora. Drugi, a među njima, naravno, pretežu pčelari, tvrde da je ime dobila po medu koji daje.

I jedno i drugo tumačenje djeluje i prihvatljivo i ne baš sasvim prihvatljivo.

 

 

 

 

 

Ostavljajući nekom radoznalom lingvisti da se, eventualno, pozabavi etimologijom riječi crnjuša, crnjuš, pretpostavljamo da izvor imena crnjuša seže u daleku prošlost i da su na dugom putu do današnjih dana zameteni tragovi pravog razloga davanja ovakvog imena biljci. A zarovili smo se u narodne recepture i pronašli nekoliko zanimljivih savjeta.

Narodni travari tvrde da čaj od crnjuše liječi reumu, bolesti bubrega i bešiku, bubrežne kamence i pijesak, pročišćava krv i na taj način pomaže kod ekcema, kožnih osipa i gihta. Čaj je dobar i za ispiranje upaljenih očiju i smanjivanje bolova u njima. Čaj upotrebljavaju i za umivanje i obloge.

 

 

 

 

Kako pripremiti čaj od crnjuše za reumu:

1 čajnu kašiku prelijte šoljicom vode, dodajte med.

Čaj od crnjuše ovako pripremljen najbolje je piti uveče prije spavanja.

 

 

 

 

(aura.ba)

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »