LIJEK IZ PRIRODE SPRIJEČIT ĆE INFARKT

LIJEK IZ PRIRODE SPRIJEČIT ĆE INFARKT

 

 

 

Ovo bobičasto voće jača imunitet i sprječava nastanak mnogih bolesti. Bogata je vitaminima A, C i E, što je čini odličnim antioksidansom i borcem protiv slobodnih radikala.

 

 

 

 

 

 

Svježa, osušena, kao sok ili čaj, borovnica je podjednako ljekovita i hranljiva. Ovo bobičasto voće jača imunitet i sprječava nastanak mnogih bolesti. Bogata je vitaminima A, C i E, što je čini odličnim antioksidansom i borcem protiv slobodnih radikala koji su odgovorni za ubrzano starenje organizma.

Istraživanja su pokazala da borovnica ima značajno antikancerogeno dejstvo, pa se zato preporučuje u ishrani oboljelih od raka. Anticijan koji se nalazi u borovnicama aktivno se bori protiv kancerogenih ćelija tako što ih napada i uništava.

Borovnica je odlična i u borbi protiv karidovaskularnih bolesti. Zbog svog specifičnog sastava u kojem se nalazi i polifenol, borovnica uspješno snižava loš holesterol, pročišćava krvne sudove i razbija trombove. Reguliše pritisak i time sprječava nastanak moždanog i srčanaog udara.

 

 

 

Od velikog značaja je to što borovnice veoma povoljno djeluju i na održavanje zdrave crijevne flore. Bogata je vlaknima kojima se hrane dobre bakterije u crijevima, tako da se smatra prirodnim probiotikom.

S obzirom na to da je odličan diuretik, pomaže kod izmokravanja, a samim tim čisti mokraćnu bešiku, mokraćne kanale i bubrege, pišu Novosti.rs.

Na spisku dobrobiti borovnice je i to da jača kosti, poboljšava vid, održava koncentraciju, jača mozak, regeneriše kožu i snižava povišen šećer u krvi.

 

 

 

 

 

ČAJ OD LISTA

Čaj od lista borovnice naročito se preporučuje dijabetičarima, jer vrlo efikasno snižava šećer u krvi.

Osim toga, dobar je i za prevenciju i liječenje bolesti organa za varenje, bubrega, organa za disanje, kod reumatizma i hemoroida, za čišćenje krvi…

 

 

 

 

 

hayat.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »