KOMPANIJE ŠIROM SVIJETA POČINJU DA SMANJUJU RADNU SEDMICU

KOMPANIJE ŠIROM SVIJETA POČINJU DA SMANJUJU RADNU SEDMICU

Kompanije širom svijeta počinju da smanjuju radnu sedmicu na četiri radna dana jer je primjećena bolja produktivnost, motiviranije osoblje i manje iscrpljenosti na poslu. 

 

 

– Mnogo je zdravije i radimo bolje svoj posao – kaže Jan Schulz-Hofen, osnivač softverske kompanije “Planio” sa sjedištem u Berlinu, koja je uvela četvorodnevnu radnu sedmicu za svojih deset radnika. 

Kompanija “Perpetual Guardian” iz Novog Zelanda u julu je testirala  četverodnevnu radnu sedmicu, a s obzirom na to da se eksperiment pokazao kao veoma uspješan odlučila je ovu praksu dugoročno primjenjivati. Iz kompanije  kažu da su zbog jednog radnog dana manje u sedmici, svi radnici pokazali veću produktivnost, manji nivo stresa i bolji balans između privatnog i poslovnog života.

Čak i u Japanu, vlasti ohrabruju kompanije da uvedu slobodan ponedjeljak, iako su akcije tog tipa u ovoj zemlji prilično bezuspješne.

 

 

 

 

Kongres britanskih sindikata (TUC) zagovara uvođenje četiri radna dana sedmično u cijeloj zemlji do kraja vijeka, što podržava i opoziciona Laburistička stranka.

TUC tvrdi da bi kraća radna sedmica omogućila radnicima da podijele bogatstvo nagomilano u smislu novih tehnologija kao što su robotika i mašinsko učenje, jednako kao što su isposlovali slobodne vikende tokom industrijske revolucije.

 

 

 

 

Prema nedavnom istraživanju na uzorku od 3.000 ispitanika u osam zemalja, uključujući SAD, Britaniju i Njemačku, utvrđeno je da skoro polovina smatra da bi mogli lako da završe svoje zadatke za pet sati tokom dana da nemaju prekida.

Mnogi premašuju 40 radnih sati sedmično, u čemu prednjače SAD, gdje 49 odsto radnika kažu da rade prekovremeno.

 

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »