KOLIKO PUTA UPOTREBLJAVATE ISTI PEŠKIR ILI KRPU? AKO PREMAŠUJETE GRANICU, PRAVITE BAŠ VELIKU GREŠKU

KOLIKO PUTA UPOTREBLJAVATE ISTI PEŠKIR ILI KRPU? AKO PREMAŠUJETE GRANICU, PRAVITE BAŠ VELIKU GREŠKU

 

 

 

Neki predmeti koje svakodnevno upotrebljavamo u svom domu mogu da sadrže dosta bakterija, a nismo ni svjesni koliko to može da nam ugrozi zdravlje.

 

 

 

Nekih stvari ne možemo da se odreknemo, ali zato treba da pazimo na to da ih održavamo čistim. Stručnjaci savjetuju koliko često treba da peremo kuhinjske krpe, peškire…

 

 

 

 

Kuhinjski sunđeri

Kuhinjski sunđeri mogu brzo da postanu pravo “leglo” bakterija. Najčešće se na njima nastani Ešerihija koli koja može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme. Razlog tome jeste to što sunđerom uklanjamo razne ostatke hrane s posuđa, a trebali bismo da ih bacimo i zamjenimo novim čim se na njima pojavi nekakav miris, odnosno na svake dvije nedjelje u prosjeku, poručuje stručnjak Emili MekKreri-Ruiz-Esparza iz Haus Metod. Da biste sunđerima produžili vrijeme upotrebe, za uklanjanje ostataka hrane s posuđa koristite plastična kuhinjska pomagala na kojima će znatno teže da se razviju bakterije. Jednom nedjeljno ih potopite u razređeno jabukovo sirće ili ih operite u mašini za sudove.

 

 

 

Kuhinjske krpe

Kuhinjske krpe koristimo znatno duže nego što bi trebali. Trebali bi da ih peremo u prosjeku tri do četiri puta nedjeljno, poručuje Lejn Staf, direktorka u fabrici Klining Autoriti. Zbog ostataka hrane koje krpama kupimo sa površina, bakterije se na njima brzo razmnožavaju. Ne zaboravite zbog toga da perete krpe na najmanje 90 stepeni. Zamjenite ih novim ako se na njima pojave mrlje koje ne možete da uklonite.

 

 

 

 

 

Peškiri za kupanje

Jedan peškir ne bi trebalo da upotrebljavate više od tri puta zaredom, poručuje stručnjak za higijenu Filip Tierno. Na njima se skupljaju bakterije, ćelije mrtve kože i gljivice, pa ako peškir koristite češće od tri puta, postoji velika mogućnost da ćete bakterije da prenesete na svoju kožu, pišu Recepti.

 

 

 

 

 

hayat.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »