KOJI JE TUZLAK ZA NEPLAĆENE PREKRŠAJE DUŽAN 51.484 KM

KOJI JE TUZLAK ZA NEPLAĆENE PREKRŠAJE DUŽAN 51.484 KM

 

 

 

 

 

Milioni maraka od naplate kazni za saobraćajne prekršaje svake godine pune budžete u našoj zemlji, dok jednako toliko vozači duguju za saobraćajne kazne.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupan dug vozača u BiH za saobraćajne prekršaje iznosi blizu 60 miliona KM među kojima je i jedan Tuzlak sa dugom od 51.484 KM.

Prema podacima Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA BiH), vozači u FBiH duguju skoro 36,5 miliona KM, a u RS-u 19,6 miliona KM za saobraćajne prekršaje.

 

 

 

 

 

Porezne uprave svake godine imaju pune ruke posla kada je riječ o prinudnim naplatama neplaćenih prekršajnih naloga, uključujući i kazne za saobraćajne prekršaje.

Iz Porezne uprave RS-a govore nam kako u postupku naplate poduzimaju nekoliko mjera, a to su blokada žiro-računa, obustave ličnih primanja, pljenidba gotovine, pljenidba pokretnih stvari, zapljena potraživanja poreznog obveznika, kao i upis hipoteka sa nepokretnom imovinom.

  • Najčešća i najefikasnija preduzeta mjera u postupku prinudne naplate ovih kazni je obustava na ličnim primanjima obveznika. Prema našoj evidenciji, u prvih sedam mjeseci ove godine naplaćeno je 10,7 miliona maraka novčanih kazni za prekršaje i troškove prekršajnog naloga, a po istom osnovu u cijeloj 2018. godini naplaćeno je 15,9 miliona KM – kazali su nam iz Porezne uprave RS-a.

Kada je riječ o FBiH, najviše kazni za saobraćajne prekršaje u ovoj godini naplatilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo, u iznosu od 4.922.044 KM. Na jedinstveni depozitni račun Kantona Sarajevo od uplate novčanih kazni za prekršaje prošle godine uplaćeno je 6,8 miliona KM.

 

 

 

 

 

Milione maraka naplatio je i tuzlanski MUP.

  • U 2018.godini po osnovu novčanih kazni naplaćeno je 3.806.309 KM, dok je od januara do jula 2019. godine naplaćeno 2.388.412 KM. Najveće pojedinačno dugovanje evidentiranih prekršilaca u registru novčanih kazni je u iznosu od 51.484 KM – saznajemo iz MUP-a Tuzlanskog kantona.

Od januara do augusta ove godine MUP Unsko-sanskog kantona naplatio je 835.592 KM od kazni sa saobraćajne prekršaje, dok je prošle godine naplatio 2,4 miliona KM.

  • Prema posljednjim evidencijama jedan od građana na području općine Bihać ima neizmirenih novčanih dugovanja po osnovu prekrašaja oko 11.000 KM – rekli su nam iz MUP-a USK.

Iz Ureda policijskog komesara MUP-a Bosansko-podrinjskog kantona govore nam kako su ove godine naplatili 133.428 KM od saobraćajnih kazni, dok su uplate za prošlu godinu iznosile 243.552 KM.

  • Najveći dužnik po osnovu neplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje duguje 8.257 KM – kažu iz MUP-a BPK-a.

Najčešći saobraćajni prekršaji koje čine vozači u BiH odnose se na vožnju u alkoholiziranom stanju i prekoračenje dozvoljene brzine kretanja vozila, piše Klix.ba.

 

 

 

 

 

Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima BiH iz 2017. godine koji je pooštrio kazne za prekršioce, donio je manji broj nesreća i smrtno stradalih širom BiH, ali nije u mnogome utjecao na smanjenje saobraćajih prekršaja. Najveći je problem, govore nam iz MUP-ova, što hiljade vozača upravljaju vozilima i pod izrečenim sankcijama.

Kako smo pisali prošle godine, jedan od efekata izmijenjenog Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH bio je i oduzimanje hiljada vozačkih dozvola. Međutim, policajci danas nerijetko nailaze na vozače koji voze i bez njih.

Podsjećamo, Zakon o saobraćaju iz 2017. donio je znatno veće novčane kazne za prekršaje. Tako kazne za vožnju pod utjecajem alkohola, prekoračenje brzine, vožnju bez položenog ispita ili vožnju neregistrovanog vozila sada dosežu i do 1.000 KM. Vozači koji odbiju testiranje na alkohol ili drogu također se suočavaju s kaznama od 400 do 1.000 KM.

 1,682 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »