KINEZI će uskoro da jedu MESO UZGOJENO U LABORATORIJI – Pogoni za proizvodnju mesa od životinjskih ćelija se šire po Kini

KINEZI će uskoro da jedu MESO UZGOJENO U LABORATORIJI – Pogoni za proizvodnju mesa od životinjskih ćelija se šire po Kini

Kineski startap CellX pokrenuo je prvu fabriku potpuno veštačkog mesa u Šangaju ove nedelje usred pokušaja vlade da obezbedi sigurnost hrane za svojih 1,4 milijarde ljudi.

Postrojenje ima bioreaktor od 2.000 litara sa kapacitetom za proizvodnju „jednocifrenih tona” uzgojenog mesa godišnje, a uskoro će biti dodato još bioreaktora.

Pilot fabrika predstavlja korak bliže dovođenju kultivisanog mesa na trpezu pre velike proizvodnje, kaže suosnivač i izvršni direktor CellX-a Ziliang Jang.

„Uvidi iz ovog pilot postrojenja biće korišćeni za naš komercijalni proizvodni pogon koji planiramo da završimo do 2025. [koji će] moći da proizvodi stotine tona proizvoda godišnje“, rekao je Jang za South China Morning Post .

Jedna od najvećih azijskih zemalja koje konzumiraju meso, Kina ima za cilj da pronađe održive izvore životinjskih proteina za prehranu svog stanovništva i smanji oslanjanje na uvoz. Prema nedavnom izveštaju USDA, potrošnja mesa u Kini značajno je porasla od 1970-ih i mogla bi da poraste još više u sledećoj deceniji.

 

 KINEZI će uskoro jesti MESO UZGOJENO U LABORATORIJI – Šire se pogoni za proizvodnju mesa od životinjskih ćelija

 

 

Prošle godine, Peking je izrazio podršku razvoju sintetičkih proteina, uključujući meso uzgojeno u laboratoriji, kao izvora hrane u okviru svog 14. petogodišnjeg plana razvoja bio-ekonomije.

Prema Jangu, pilot postrojenje će pomoći u smanjenju troškova proizvodnje CellX-a na ispod 100 dolara po funti, čineći ga konkurentnim u odnosu na vrhunsko meso. Očekuje se da će pokretanje komercijalnog proizvodnog pogona 2025. dodatno smanjiti troškove.

Kultivisano meso se proizvodi direktnom kultivacijom životinjskih ćelija, eliminišući potrebu za uzgojem životinja za hranu. Singapur je bio prva zemlja koja je dozvolila prodaju uzgojenog mesa u decembru 2020. godine, a pratile su ga SAD.

 

 

 

NultaTačka/RT

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »