KAŠLJETE I BOLI VAS GRLO? UZMITE KOMAD ČOKOLADE, KOJI JE EFIKASNIJI OD SIRUPA

KAŠLJETE I BOLI VAS GRLO? UZMITE KOMAD ČOKOLADE, KOJI JE EFIKASNIJI OD SIRUPA

 

 

 

Nekoliko ljekara potvrdilo je teoriju da čokolada bolje pomaže u otklanjanju problema s disanjem i problema s kašljem nego sirup. Doktor za kardiovaskularne i disajne bolesti Alyn Morice, govorio je za američki “The Sun” i objasnio je zašto on vjeruje u teoriju s čokoladom.

 

 

Ovaj doktor kaže kako je sproveo istraživanje u kojem je učestvovalo 163 ljudi koji su osetili znatnu razliku u disanju i smanjenje kašljanja, pošto su konzumirali čokoladu nekoliko dana uzastopno.

 

 

 

Međutim, ovo nije prvi put da se priča o čokoladi kao o lijeku. Naime, prije nekoliko godina su na jednom londonskom univerzitetu otkrili kako kakao ima veći utjecaj na liječenje kašlja nego sirupi.

  • Postoje dvije razlike zašto čokolada može da smanji tegobe u grlu. Prva mogućnost jeste činjenica da čokolada, kao i med, formira sloj zaštite u grlu, pa se ono tako manje iritira i izaziva manje kašlja. Druga teorija je da čokolada sadrži sastojak koji se zove teobromin, a koji zaustavlja kašalj – kaže Moris.

 

 

 

U zaključku istraživanja se navodi kako čokolada smiruje završetke nerava koji iritiraju grlo i izazivaju kašalj i da je zato treba konzumirati kod upala grla ili iziritiranosti.

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »