Kako se pregledom očiju može otkriti kancer

Kako se pregledom očiju može otkriti kancer

Pregled oka može da otkrije razna oboljenja, a neka od njih mogu da budu i smrtonosna!

Istraživanja dokazuju da ljudi odlaze kod očnog ljekara uglavnom da bi kontrolisali dioptriju, ali ne znaju da se baš pregledom oka mogu otkriti opasne bolesti, piše Lepa & srećna.

 

http://aura.ba//wp-content/uploads/2017/08/o%C4%8Di-veli%C4%8Dina.jpg

 

Teška oboljenja poput kancera često ne daju jasne simptome, naročito u početku, ali pregledom oka mogu se ustanoviti različite promjene u tijelu. Stručnjaci ističu da je neophodno da najmanje na svake dvije godine odete kod oftamologa. Dijabetes može da dovede do sljepila i ako se ne liječi može biti smrtonosan, a očni ljekar ga uglavnom prepoznaje po izraženim krvnim sudovima u centralnom dijelu mrežnjače.

 

 

 

Posmatranjem promjena na zjenici i boje očnog nerva očni ljekar može da prepozna znakove koji ukazuju da se u mozgu razvija tumor, a ukoliko se promjene primjete odmah se daje uput za neurologa. Takođe, doktor može da uoči bijeli krug oko rožnjače koji ukazuje na visok holesterol i kardiovaskularna oboljenja.

 

 

 

Posmatranjem očnog nerva može da se otkrile multipla skleroza, a popucali krvni sudovi u predjelu iza oka ukazuju na visok krvni pritisak.

 

 

 

 

aura.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »