KAKO PROVJERITI ZDRAVLJE PLUĆA ZA 2 MINUTE, ŠTITNU ŽLIJEZDU UZ DRHTAJ RUKE, A SLUH POMOĆU RUČNOG SATA?

KAKO PROVJERITI ZDRAVLJE PLUĆA ZA 2 MINUTE, ŠTITNU ŽLIJEZDU UZ DRHTAJ RUKE, A SLUH POMOĆU RUČNOG SATA?

 

 

 

 

 

Zdravstveni testovi mogu otkriti pojedinosti o zdravlju vaših očiju, pluća, crijeva, pa čak i radu štitne žlijezde. Iako su  korisna preventiva, ljekari upozoravaju da brzi testovi nisu zamjena za redovne kontrole!

 

 

 

 

 

Pluća: brže hodanje uz stepenice

 

 

 

 

Zdravlje pluća možete brzo ispitati dvominutnim žustrim hodanjem ili penjanjem uz stepenice dok razgovarate s prijateljem. Vježbanje podstiče pluća da rade brže. Ako ostanete bez daha ili otežano dišete, tako da vam je nelagodno, vrijeme je za ljekara. Razgovor tokom uspona dodatno opterećuje pluća.

 

 

 

 

 

Štitna žlijezda: drhte li ruke?

Ispružite ruke s dlanovima prema dole i stavite na njih A4 papir. Ako ruke drhte, moguće je da je štitna žlijezda proizvodi previše hormona zbog čega se puls ubrzava, a mišići grče. Proizvodi li premalo hormona, usporavaju se refleksi. Stavite potkoljenicu jedne na koljeno druge noge, pa je ispružite i kucnite Ahilovu tetivu kašikom da provjerite reflekse.

 

 

 

 

Crijeva: pojedite malo slatkog kukuruza

 

 

Usporen rad crijeva može biti znak upalnih bolesti i gastroenteritisa, a rjeđe tumora debelog crijeva. Da biste otkrili koliko dugo hrana putuje kroz vaš probavni sistem, pojedite malo slatkog kukuruza. Njegova žuta ljuska je nesvariva, pa ćete moći da izmjerite vrijeme varenja. Ako se kukuruz zadržao duže od 72 sata, varenje je presporo.

 

 

 

 

 

Provjerite sluh: slušajte ručni sat!

 

 

 

 

Sa starenjem polako ali sigurno slabi sluh. Da biste utvrdili u kakvu je trenutno stanju potreban vam je ručni sat sa kazaljkama i prostorija bez buke. Jedno uho dobro začepite prstom, a pokraj drugog stavite ručni sat čiji se otkucaji dobro čuju. Osluškujte kucanje sata i lagano ga udaljavajte.

Otkucaje sata trebali biste čuti i kad ruku potpuno ispružite, odnosno kad je ručni sat za cijelu dužinu ruke udaljen od uha.

Nakon što ste testirali jedno, ponovite sa drugim uhom. Ako nemate prikladan sat, neka vam neko od ukućana nešto šapne, morali biste ga čuti kada se udalji na tridesetak centimetara. I TV je odlična za test kvaliteta slušnog aparata, dok testove za ovu namjenu možete naći i na internetu.

 

 

 

 

 

Mozak: Slijedite prst desno – lijevo

 

 

Problemi s koordinacijom mogu upućivati na multiplu sklerozu i rizik od moždanog udara. Da biste testirali koordinaciju, sjednite nasuprot prijatelju. Slijedite očima njegov prst dok ga pomiče lijevo-desno te ga pokušajte dodirnuti, a potom dotaknuti svoj nos. Promašite li, to može biti znak neuroloških problema.

 

 

 

 

 

Srce: Nogom kucajte u ritmu pulsa

 

 

 

Nepravilan rad srca znači pet puta veću vjerovatnoću od udara. Da biste ispitali ritam srca, ispružite ruku dlanom okrenutim prema gore. Srednji prst i kažiprst druge ruke stavite na nadlanicu. Kad osjetite puls, nogom kuckajte u ritmu srca jedan minut. Ako je kucanje u ritmu sata, rad vašeg srca je u redu.

 

 

 

 

 

 

aura.ba

 

 5,321 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »