Kako produžiti rok trajanja rezanom cvijeću?

Kako produžiti rok trajanja rezanom cvijeću?

 

 

Rezano cvijeće, bilo da se radi o jednom cvijetu za malu vazu ili lijepom buketu, prekrasan je detalj koji u trenu osvježi i uljepša svaki životni prostor. Naravno, problem može predstavljati trajnost, tj. kratkotrajnost takvog bilja. Pročitajte  savjete i trikove kojima ćete produžiti vijek rezanom cvijeću.

 

1. Stavite buket u mokri papir

Odmah prilikom kupnje zamolite cvjećara da vam navlaži papir u koji ćete umotati stabljike cvijeća. Vlažnost je ključan faktor za duže trajanje cvijeća, a neke vrste se teško vraćaju u život kad jednom uvenu.

 

 

 

2. Stavite cvijeće u vodu odmah!

Kada dođete kući, prvo što morate učiniti jest staviti cvijeće u vodu. Nemojte ga ostaviti na stolu dok obavljate sitnice po kući, nego ga stavite u odgovarajuću vazu.

 

Slikovni rezultat za cvijece

 

3. Režite stabljike pod uglom i na optimalnu dužinu

Ako sami režete cvijeće, važno je da ga režete pod uglom od 45 stupnjeva, a ne ravno, i to specijalnim makazama. Obične makaze za kućanstvo stišću i trgaju stabljike te uzrokuju truljenje. Stabljika odrezana pod uglom osigurava širu površinu za ulazak vode u biljku. Također vodite računa da nisu preduge ili prekratke, a vaza mora biti najmanje dvije trećine visine buketa ili cvijeta.

 

 

 

4. Ako ste ipak prekratko odrezali…

Cvijeće na kraćim stabljikama možete staviti u posudu s mokrim pijeskom.

 

 

 

5. Zbogom neugodnim mirisima

Ako ne možete podnijeti grozne mirise ustajale vode u kojoj stoji cvijeće, u vazu ubacite komad drvenog ugljena za roštilj.

 

 

 

6. Pazite na lišće

Lišće i drugi dijelovi cvijeta ne bi smjeli biti u vodi jer stvaraju bakterijske naslage koje mogu spriječiti putovanje vode stabljikom i hidratizaciju biljke. Ako u vodu počnu upadati suhi listići i latice, izvadite ih i promijenite vodu. Lišće i zelenilo da, ali iznad vode.

 

 

 

7. Ne stavljajte vazu na direktno sunce

Svijetlo mjesto da, ali ako stavite cvijeće direktno na izvor sunčeve svjetlosti, trajnost nećete produžiti, nego, naprotiv, skratiti. Također pazite da ne stavljate cvijeće u blizinu izvora grijanja, hlađenja ili klima-uređaja.

 

 

 

8. Oživite uvenuli buket

Cvjećari se kunu da će napola uvenuli buket oživjeti ako stabljike nakratko uronite u vruću vodu.

 

 

 

9. Spas za ‘tužne’ cvjetove

Ako su cvjetovi pognuli glavu, kroz sredinu svakog cvijeta i stabljike provucite čačkalicu.

 

 

 

10. Cvijeće i voće se ne vole…

Cvijeće držite podalje od voća i povrća koje u nekim fazama sazrijevanja proizvodi etilen, bezbojan plin slabog mirisa koji šteti cvijeću i uzrokuje brže sušenje.

 

 

 

11. …osim ako je riječ o limunu

Sok polovice limuna u vodi u kojoj je cvijeće garantira i do tjedan dana duži vijek buketa.

 

 

 

 

 

aura.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »