KAKO DA PREPOZNATE DOMAĆE JAGODE: NA OVO OBRATITE PAŽNJU

KAKO DA PREPOZNATE DOMAĆE JAGODE: NA OVO OBRATITE PAŽNJU

Sezona je jagoda i jedva čekamo da uživamo u njima, međutim, nisu sve jagode ukusne. Postoje i one bezukusne. Kako da prepoznate slasne domaće od tih bezuskusnih?

 

 

Kada se u prehrambenim prodavnicama pojave prve jagode, mnogi od nas pojure da ih kupe i na taj način „prizovu“ ljeto i lijepo vrijeme. Međutim, nerijetko se razočaramo kada shvatimo da te jagode nemaju ni ukus ni miris, pa sve to izgleda maltene kao da jedete stiropor.

 

 

 

 

 

 

Razlog tome je što se u prodavnicama nalazi sve više uzvoznih jagoda koje su preprskane i bezukusne. Postoji način da prepoznate domaće i ukusne jagode.

Prvo na šta treba da obratite pažnju jeste to da se u prodavnicama uglavnom prvo pojavljuju uvozne (bez obzira na to što ih prodavači nekad prodaju kao domaće!), zato kada stignu prve jagode na rafe, odolite želji da ih kupite jer nećete uživati u njihovom ukusu. Domaće jagode na policama će se naći nešto kasnije, a ključna stvar na koju treba da obratite pažnju su boja i miris.

Stručnjaci ističu da zdrave domaće jagode imaju prepoznatljiv miris i jarko crvenu boju, a razlika se vidi i unutra – uvozna voćka je unutra svijetloroze boje i ima malo sjemenki. Nemojte da vas obraduje ako je jagoda unutra crvena jednako kao i spolja, i to je znak da je tretirana pesticidima.

Domaća, zdrava jagoda, prepoznatljiva je po crvenoj boji spolja, roze-crvenoj unutra i po tome što ima mnoštvo sjemenki u unutrašnjosti. Obratite pažnju i na peteljku, savjetuju stručnjaci, jer je na domaćim voćkama ona svijetlozelena i ima zemljani miris.

Domaće jagode možda ponekad izgledaju „neuglednije“, nisu savršenog oblika, ali to je znak da nisu tretirane pesticidima i da su potpuno prirodne.

 

8 jagoda dnevno čini čuda: Neverovatno lekovite, jače od jabuke i banane!

 

 

Kao što smo rekli, svježe domaće jagode imaju prepoznatljiv miris, tako da i na to treba da obratite pažnju, a kada je riječ o ukusu, imajte na umu da zdrave, netretirane voćke, nemaju baš identičan ukus na svim mjestima. Razlog tome je što su negdje sazrele malo manje, negdje više, a sve u zavisnosti od toga kako je na njih padalo sunce.

Pored boje, ukusa i mirisa, domaću od uvozne jagode možete da razlikujete i po obliku. Ako vidite jagode koje ima toliko savršen oblik da svaka djeluje isto i kao nacrtano, koliko god vas privlačile, znajte da nisu baš najzdravije, jer je takav oblik posljedica tretiranja pesticidima, piše Krstarica.

 

 

 

 

 

 

aura.ba

 1,938 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »