JESTE LI ZNALI: ZA ODMOR JE DOVOLJNO 20 MINUTA SNA

JESTE LI ZNALI: ZA ODMOR JE DOVOLJNO 20 MINUTA SNA

Kratkotrajno spavanje pomaže pamćenju i kognitivnim funkcijama. Međutim 30-minutno drijemanje ili drijemanje od  sat vremena može prouzrokovati glavobolje.

Ovo se dešava zato što se probudimo tokom razdoblja dubokog sna, što nije slučaj kada sebi priuštimo brzo 10-20-minutno osvježenje, ili kada odspavamo najmanje 90 minuta, što je tzv. spavanje punog ciklusa, bez omamljenosti nakon buđenja.

 

Već  je dugo poznato da kratki poslijepodnevni san ima važnu funkciju osvježavanja umornog uma. Neki od najvećih mislilaca novijeg vremena su bili strastveni drijemači. Navodno se Winston Churchill redovno oslanjao na kratke odmore kako bi mogao voditi zemlju kroz rat. Najnovija naučna istraživanja, ne samo da pružaju dokaze o stvarnim prednostima “drijemeža”, nego čak pružaju i detaljne rezultate koji pokazuju kako različite vrste spavanja imaju različite pozitivne učinke na mozak.

 

 

Ako želite da se probudite odmorni onda ili spavajte vrlo kratko (10-20 minuta) ili duže od 90 minuta. Tokom spavanja od 10 do 20 minuta ući ćete samo u prvu, najlakšu fazu sna poznatu kao san bez brzog pokreta očiju, ili engleski bez-REM spavanja. Ova dužina sna će vam osvježiti energiju, ali budući da san neće biti dubok, bit ćete u mogućnosti da se probudite lako, bez omamljenosti.

 

 

S druge strane, “drijemež” od 90 minuta će vam omogućiti da padnete u duboki san. Ovo vrijeme od  1 sat  i 30 minuta vam omogućuje da imate kompletan ciklus spavanja, što pruža mnoge prednosti, omogućujući vam da se ustanete bez onog ‘zbunjenog’ uspavanog osjećaja.

 

Iako će drijemež od sat i po vremena omogućiti vašem  mozgu da se odmori, spavanje u ovom trajanju će vam poremetiti ​​ukupni ciklus spavanja i vjerovatno će vam stvoriti osjećaj tzv. ‘spavaćeg mamurluka’, i nakon ovoga se možete osjećati čak i umornije.

 

 

Pola sata nakon što ste zaspali, vaš mozak ulazi u duboku fazu spavanja i buđenje će vam stvoriti osjećaj kao da niste ni spavali, odnosno kao da se niste ni odmarali. Drijemež od 60 minuta pruža priliku za odličan kognitivni odmor te djeluje na  poboljšanja memorije. 60 minuta  je dovoljno dug period da skliznete u najdublju vrstu sna, tzv. ‘spori val’. Ukoliko pokušate da se probudite usred ‘sporih valova’ sna osjećat ćete se prilično zbunjeno i tromo neko vrijeme, što je vjerovatno suprotan efekat od onog koji ste očekivali kada ste otišli na spavanje.

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »