JE LI SIGURNO POJESTI HRANU KOJA JE PALA NA POD ILI TREBA ZANEMARITI PRAVILO OD ‘PET SEKUNDI’

JE LI SIGURNO POJESTI HRANU KOJA JE PALA NA POD ILI TREBA ZANEMARITI PRAVILO OD ‘PET SEKUNDI’

Koliko ste puta čuli za pravilo pet sukundi? 

Ako slučajno niste, riječ je o tome da se smatra da hranu koja je pala na pod možete podignuti i konzumirati ako ju podignete u roku od pet sekundi.

 

To se pravilo povezuje sa studenticom Jillian Clarke, koja je sudjelovala u istraživanju na Univerzitetu Illinois. Postavila je komadiće hrane na pločice i držala ih u određenom vremenskom razdoblju kako bi utvrdila hoće li se bakterije “uhvatiti” na hranu.

 

Istraživanje provedeno na Univerzitetu Clemson 2007., utvrđeno je da količina bakterija koja će prijeći na hranu ovisi o tome koliko bakterija ima na određenoj površini, a ne o vremenu izloženosti, prenosi Večernji.

Nije svejedno ni kakva je površina na koju je hranu pala, pokazalo je isto istraživanje. Primjerice, na tepihu će biti manje bakterija nego na pločicama ili drvenim površinama. Vjeruje se da su glatke površine “opasnije” kad je riječ o bakterijama.

 

 

 

Nekoliko stručnjaka smatra da ovisi i o vrsti namirnice hoće li biti zahvaćena bakterijama, logično, ljepljive namirnice lakše će privući bakterije nego suhe, poput sendviča, keksa i sl.

Ipak, većina ljudi odmah baca hranu koja padne na pod ne razmišljajući o pravilu “pet sekundi” jer smatra da čim je palo na nečistu površinu da je i hrana postala nečista.

 

 

 

 

hayat

 

 

 

 

 

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »