IZGLED NOKTIJU GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU: BIJELE TAČKE, PUCANJE I IZGLED NOKTIJU UOPĆE MOŽE UKAZATI I NA NEKE OZBILJNE BOLESTI

IZGLED NOKTIJU GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU: BIJELE TAČKE, PUCANJE I IZGLED NOKTIJU UOPĆE MOŽE UKAZATI I NA NEKE OZBILJNE BOLESTI

 

 

 

Naše tijelo uvijek nam daje znakove o našem zdravlju i vrlo lako pokaže nam kada smo dobro, ali i kada nešto nije u redu.

 

 

 

Recimo, ako nam je ishrana loša znakove ćemo vidjeti na koži, ako smo umorni, imat ćemo podočnjake, a još jedan dio tijela koji nam može pokazati ako imamo neki problem su nokti.

Nutricionistica iz Australije, Fiona Tuk, otkrila je nekoliko promjena na noktima koje nikako ne bi trebalo ignorisati i na šta tačno ukazuju.

 

 

 

 

1. Bijele tačkice

Postoji jedna teorija koja kaže da se one javljaju kada nam nedostaje kalcijima, ali iako je to tačno ima i puno drugih uzroka. Nedostatak cinka, loša ishrana, ali mogu biti i posljedica konstantnog odlaska na ugradnju noktiju i manikir. Ove probleme vrlo lako možete riješiti promjenom hrane koju konzumirate i pauzom od lakiranja noktiju.

U hladnijim danima nokti znaju da poplave i to nije ništa neobično, ne treba brinuti, već staviti rukavice i problem će se riješiti. S druge strane, razlog može biti manjak gvožđa u organizmu.

  • Krv se muči sa cirkulisanjem po tijelu – rekla je Fiona i dodala da nedostatak gvožđa može dovesti do anemije, pa savjetuje da ga počnete unositi.

 

 

 

 

3. Ispucali i žuti nokti

Pušačima su nerijetko nokti žuti, pa čak i blago ispucali, ali ako ste primijetili da vam nokti teško rastu i da su postali deblji, to može ukazivati na artritis. Također, žuta boja noktiju može biti posljedica plućnih bolesti. Ako ovo stanje dugo ne prolazi posetite ljekara.

 

 

 

 

4. Crne mrlje po noktima

Ako ste zgnječili nokat zatvarajući neku fioku ili vam je nešto palo na njega, nemojte brinuti. Stvorio se podliv krvi koji može iz ljubičaste preći u crnu boju, ali proći će. Ipak, ako su se crne mrlje počele javljati odjednom i ne prolaze, hitno posjetite lejkara jer to može biti znak melanoma, raka kože.

 

 

 

5. Suhi nokti koji se listaju

Oni obično ukazuju na premali unos vode. Iako se doza koju treba unuheti razlikuje od osobe do osobe, potrudite se da pijete vode više nego sada – i mala promjena je dobrodošla.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »