ISTRAŽIVANJE JE POTVRDILO DA NOĆNE SMJENE IZAZIVAJU BOLESTI SRCA I RAK

ISTRAŽIVANJE JE POTVRDILO DA NOĆNE SMJENE IZAZIVAJU BOLESTI SRCA I RAK

 

 

Međunarodna agencija za istraživanje raka navodi da rad u noćnoj smjeni izaziva razne poremećaje u organizmu i bolesti, poput tumora.

 

 

 

 

Ingo Fice, rukovodilac Interdisciplinarnog centra za medicinu spavanja u berlinskoj bolnici “Harite”, ističe da su osobe koje često rade noću podložnije bolestima srca i cirkulacije, među kojima su visok krvni protisak i srčane aritmije.

Takve osobe mogu da pate i od metaboličkih poremećaja, a naučne studije ukazuju i na druge potencijalne opasnosti.

Na osnovu onoga što je do sada zaključeno, rad u noćnim smjenama vjerovatno utiče na stvaranje tumora.

Imuni sistem se noću oporavlja, ali kod osoba koje često rade noću, a danju ne spavaju kvalitetno, ne funkcioniše dobro.

Čak i ako se pojedinac tokom dana kvalitetno naspava, negativne posljedice – ostaju.

 

 

  • Kvalitet sna tokom dana je lošiji i pojedinac ne uspijeva da spava dovoljno dugo da bi se njegov organizam regenerisao – kaže Fice.

 

 

 

Neki ljudi bolje podnose rad noću, ali ne postoje pokazatelji koji upućuju na to ko će bolje, a ko lošije podnijeti rad u noćnoj smjeni, napominje njemački stručnjak.

Ipak, mnogo je znakova upozorenja: nedostatak koncentracije i veći izgledi da se načine greške ili da se dogodi nesreća na radu.

Osobe koje teže podnose rad noću vremenom postaju mentalno i fizički manje radno efikasne, pate od lošijeg raspoloženja i postaju zaboravnije, pokazuju istraživanja.

Naučnici savjetuju one koji imaju “lagan” san, spavaju loše, pate od hroničnih bolesti, paralelno obavljaju još jedan posao ili imaju brojne porodične obaveze da izbjegavaju noćni rad.

Osobe koje rade u “rotirajućim smjenama” trebale bi da povremeno rade u svakoj od njih.

Naučnici savjetuju da bi trebalo raditi po sistemu: dvije jutarnje smjene u nizu, potom dvije poslijepodnevne, pa dvije noćne, a zatim bi trebalo da uslijedi duži period oporavka.

 

 

 

 

 

HAYAT

 2,792 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »