ISKUSTVA U LIJEČENJU PROŠIRENIH VENA LISTOVIMA KUPUSA: OBLOGE EFIKASNIJE OD KREMA

ISKUSTVA U LIJEČENJU PROŠIRENIH VENA LISTOVIMA KUPUSA: OBLOGE EFIKASNIJE OD KREMA

U poplavi razno-raznih alternativnih načina liječenja pojedinih bolesti, još uvijek su najefikasnija prirodna rješenja. Jedno tako probao je i naš čitalac nakon niza godina u kojima nisu pomagale nikakve terapije niti farmaceutski proizvodi.

Proširene vene danas predstavljaju jedan od najčešćih medicinskih problema, bolesti, ali i estetskih nedostataka koji pogađa izuzetno veliki broj ljudi. Osim toga proširene vene na nogama mogu uzrokovati i ozbiljne zdravstvene posljedice: otok, bol, upalu i svrab te promjenu boje kože od ružičasto crvene do tamno braon.

http://aura.ba//wp-content/uploads/2016/08/prosirene_vene.jpg

Na zahvaćenom djelu noge često se otvaraju rane koje sporo ili nikako ne zarastaju, a posljedice za lokalno tkivo su dramatične. S obzirom da je za sve te promjene najodgovornija slabo pokretna, statična krv, njeno kontrolisano odstranjivanje za pacijenta predstavlja najbolje terapijsko rješenje.

Zadnjih godina na tržištu se nude brojna terapijska rješenja od laserskog i ultrazvučnog uklanjanja, zatim primjene akupunkture do hirurškog i uklanjanja pomoću pjene tzv. UGFS metodom.

Iz iskustva pacijenata dobro je poznato kako nijedno od ovih rješenja nije trajno, a jasno nije ni jeftino u privatnim specijalizovanim klinikama, pa se problem nakon nekoliko godina ponovo pojavi. I onda se cio postupak mora ponoviti što jasno iziskuje i nove troškove.

Našem čitatelju N.N., kako kaže, ni jedna terapija nije pomogla. Sve je probao, ali zadnjih godina stanje mu je bilo sve gore i gore. I kako to obično biva – slučajno je saznao za stari prirodni lijek.

Primjenio ga je kod kuće, jer je lako dostupan i nakon dva dana bio je “novi čovek“. Na njegovim nogama proširene vene su doslovce nestale. Koliko dugo – ne zna, ali ako se ponovo javi problem sada barem zna lijek, a da to nije hirurški nož.

 

 

 

Evo recepture:

Problematično mjesto na nozi treba jednostavno obložiti listovima svježeg zelja, odnosno kupusa i sve to omotati najbolje prozirnom folijom koja čvrsto drži poput zavoja. Takav oblog treba držati dva do tri dana, povremeno promijeniti – ne prečesto i problem će biti riješen.

Možda ne trajno, ali daleko je jednostavnije i jeftinije posegnuti za nečim tako dostupnim za razliku od skupih i komplikovanih tretmana kakvi se nude na tržištu. Uostalom savjet čitaoca je:

Probajte ništa ne košta i ništa nećete izgubiti, a samo ćete se iznenaditi. I, jasno, uštediti i vrijeme i novac.

 

 

 

Zašto dolazi do proširenih vena?

Do proširenih vena dolazi kada zalisci u venama, koji sprečavaju povratni tok krvi ne rade kako treba. Krv zaostaje na pojedinim mestima tako da se vene i obližnje kapilare šire i otiču priopuštajući krv u okolno tkivo.

Proširene vene javljaju se obično na nogama gdje su vene blizu površine a prepoznatljive su po plavičastim prugama, mrežastim mrljama ili čvorovima koji mogu narasti do veličine oraha.

Od proširenih vena boluje oko 15 posto ljudske populacije, a čak četiri puta više obolijevaju žene. Uzroci su različiti, a kao prevenciju preporučuje se barem pola sata dnevno umjerene aktivnosti (šetnja, vežba, bicikl). Trebalo bi nositi kompresivne čarape te uzimati ljekovito bilje u obliku gelova, krema ili čajeva od divljeg kestena, divlje ljubičice, borovnice, kupine, sjemena crnog grožđa i sl.

 

 

 

(aura.ba)

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »