IRAN se sprema za kontranapad na Izrael! Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei obećao je da će Izrael „naravno dobiti šamar “.

IRAN se sprema za kontranapad na Izrael! Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei obećao je da će Izrael „naravno dobiti šamar “.

Izrael se sprema za iranski kontranapad nakon udara na ambasadu Teherana u Damasku

Iran je upozorio SAD da se „drže podalje“ od bilo kakvog potencijalnog sukoba između njih i Izraela, dok je Vašington upozorio Teheran da ne gađa američke objekte, rekao je u petak pomoćnik iranskog predsednika Mohamed Džamšidi.

„U pisanoj poruci, Islamska Republika Iran upozorava američko rukovodstvo da ne bude uvučeno u zamku [izraelskog premijera Benjamina] Netanjahua za [SAD]: Kloni se da ne budeš povređen“, napisao je Džamšidi na X-u (ranije Tvitter).

 IRAN se sprema za kontranapad na Izrael! Vašington pozvao Teheran da ne gađa Američke objekte u slučaju napada

„Kao odgovor, [SAD] su zatražile od Irana da ne gađa američke objekte“, dodao je on.

Iran je optužio Izraelske odbrambene snage (IDF) da su u ponedeljak izvršile vazdušni napad na njihov konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku, ubivši sedam oficira Kuds elitnog Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC), uključujući dva generala. Dok je ID sledio svoju uobičajenu politiku ni potvrđivanja ni negiranja operacija na stranom tlu, ministar odbrane Joav Galan zaključio je odgovornost kada je u sredu rekao da Izrael „udara na naše neprijatelje širom Bliskog istoka“.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei obećao je da će uzvratiti, navodeći u sredu da će Izrael „naravno dobiti šamar zbog ovog poteza“. IDF je odgovorila tako što je otkazala sva odsustva i prebacila satelitske signale iznad Tel Aviva u očekivanju napada kao odgovora.

Američki zvaničnici nisu rekli da li bi iranski napad na Izrael bio osnova za vojnu intervenciju. Međutim, Vašington je u više navrata upozoravao Iran da se kloni tekućeg rata između Izraela i Hamasa, a Teheran se uglavnom povinovao.

Umesto da direktno učestvuje u sukobu, Iran je nastavio svoju postojeću politiku naoružavanja i obuke šiitskih milicija u Iraku i Siriji i libanskog pokreta Hezbolah, koji su razmenjivali vatru sa američkim i izraelskim snagama od početka sukoba u oktobru.

Govoreći za CNN u četvrtak, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da su SAD „veoma zabrinute” zbog potencijala za rat između Izraela i Irana, pre nego što je dodao da će SAD nastaviti da pružaju vojnu pomoć Izraelu.

Džamšidijev post je prvo priznanje obe strane u pregovorima između Vašingtona i Teherana od štrajka u ambasadi. Međutim, anonimni američki zvaničnik rekao je za Akios u utorak da su SAD „direktno” obavestile Iran da „nije umešan u napad i da nismo znali za to unapred”.

Govoreći nakon pogrebne povorke za ubijene oficire u Teheranu u petak, komandant IRGC-a Hosein Salami rekao je gomili ožalošćenih da „nijedna akcija bilo kog neprijatelja u vezi [Islamske Republike] neće ostati bez odgovora“.

NultaTačka

 798 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »