Inflacija u Hrvatskoj je srušila rekorde i najviša je otkad se mjeri!

Inflacija u Hrvatskoj je srušila rekorde i najviša je otkad se mjeri!

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u septembru 12,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Tako je inflacija dostigla novi najviši nivo od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke.

Do danas objavljenih rekordnih podataka, najviša stopa godišnje inflacije u Hrvatskoj zabilježena je u julu i avgustu ove godine, kada je iznosila po 12,3 posto, prenosi Jutarnji list.

 

 U Hrvatskoj inflacija oborila rekorde- Najviša otkad se meri

 

 

Cijene dobara i usluga za ličnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle su i na mjesečnom nivou, te su u septembru bile u prosjeku više za 1,5 posto u odnosu na avgust, dok su cijene u godišnjem prosjeku bile više 8,6 posto, stoji u DZS-ovom izvješću.

Porasle su sve kategorije, a najviše cijene hrane i bezalkoholnih pića, za 19,1 posto. Sa 17,3 posto slijedi kategorija restorana i hotela, pa pokućstva, opreme za kuću i redovno održavanje domaćinstva, koja bilježi skok od 15,7 posto, a slijedi je kategorija stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih goriva, s rastom od 13,3 posto.

Dalje, cijene prevoza skočile su 12,3 posto, raznih dobara i usluga za 10,7 posto, odjeće i obuće za 10,1 posto, u kategoriji rekreacije i kulture za 8,8 posto, dok alkoholna pića i duhan bilježe rast od 4,2 posto.

Najblaži rast zabilježen je u kategoriji komunikacija, za 0,4 posto.

 

 

 

 

 

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »