HURME se smatraju najzdravijim voćem na zemlji – Evo šta se dešava ako jedete bar tri dnevno!

HURME  se smatraju najzdravijim voćem na zemlji –  Evo šta se dešava ako jedete bar tri dnevno!

 

 

 

 

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kog se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su odličan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva.

 

 

 

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se vare i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu hurme su prava prirodna multivitaminska “tableta”, koju mogu koristiti djeca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka…..gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti hurmama, prenosi “Stvar ukusa“.

 

 

 

EVO ZAŠTO SU HURME NAJZDRAVIJE VOĆE NA PLANETI!

Anemični pacijenti trebalo bi da jedu što više hurmi, jer su one odličan izvor govžđa. 100 g hurmi sadrži oko 0,90 g gvožđa, što je oko 11% preporučene dnevne vrijednosti. Gvožđe, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje nosivost kiseonika u krvi. Najviše potrebe za gvožđem imaju djeca u pubertetu i trudnice.

Pročitajte razloge zašto treba često jesti hurme…

 

 

 

 

VITAMINI ZA OČI

S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin, urme se nazivaju “vitaminima za oči”. Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežicu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu spriječiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Zato ako želite sačuvati dobar vid treba da jedete što više hurmi.

 

 

 

 

ZAUSTAVLJA DIJAREJU

Hurme sadrže kalijum, koji je koristan kod zaustavljanja dijareje. Osim toga, hurme pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem urmi olakšaćete crijevima da stvore dobre bakterije.

 

 

 

 

LIJEK ZA TVRDU STOLICU

Isto kao što zaustavljaju dijareju, hurme mogu pomoći da se hrana brže i lakše vari iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko urmi i uveče ih pokiseliti u čistoj vodi. Tokom noći hurme će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulisati lijena crijeva. U SAD-u hurme se fabrički pakuju u male boce kao lijekovi i propisuju se kao lijek za zatvor. 100 grama hurmi ( 10-21 komada) sadrzi 8,5 g vlakana. WHO preporučuju unošenje velikih količina vlaknastih namirnica, ne samo da bi se zaštitili od tvrde stolice već i zbog mnogih drugih koristi.

 

 

 

OLAKŠAVA POROĐAJ

Eksperiment koji su sproveli na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje jurmi 4 sedmice prije porođaja majkama može da olakša porođajne bolove i umanji krvarenje. Žene koje su prije porođaja jele hurme, porodile su se lakše i brže, za razliku od onih žena koje nisu uzimale ovo voće. Osim toga, hurme su ženama pomogle da prebrode postoporođajnu depresiju, te da proizvedu dovoljno mlijeka za bebu.

 

 

 

 

REGULIŠE TJELESNU TEŽINU

Zbog visokog udjela hranjivih materija, hurme kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan stomak uzmete hurmu, ona će regulisati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer. Hurme nemaju holesterol, ali imaju dosta šećera, pa biste se od pretjeranog uzimanja mogli ugojiti. Kilogram hurmi sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čovjeka koji je aktivan cijeli dan.

 

 

 

SNIŽAVA HOLESTEROL

Hurme imaju sposobnost da smanju nivo LDL neželjenog holesterola u tijelu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

 

 

 

JAČANJE SRCA

Osobe sa slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerovatno voće. Tokom noći potopiti hurme sa sjemenkama u vodu. Ujutro iz njih ukloniti sjemenke, samljeti ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lijek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.

 

 

 

SMANJUJU KRVNI PRITISAK

Hurme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo natrijuma, a bogate su kalijumom. Standardna porcija od pet ili šest urmi daje oko 80 miligrama magnezijuma, esencijalnog minerala koji doprinosi širenju krvnih sudova. Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezijuma dnevno može smanjiti krvni pritisak.

 

 

 

ŠTITI OD MOŽDANOG UDARA

Jedna od ključnih prednosti ovog čudesnog voća je njegova sposobnost da reguliše zdrav nervni sistem, zahvaljujući bogatom sadržaju kalijuma. Istraživanja su pokazala da veći unos kalijuma (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 posto.

 

 

 

HRANA ZA MOZAK

Hurme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

 

 

 

ENERGETSKI STIMULANS

Hurme su veliki energetski buster jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Maksimalan energetski učinak iz urmi izvući ćete ako ih pomiješate s mlijekom. Ovaj hranjivi obrok ima vrlo malo kalorija, a dosta energetske vrijednosti.

 

 

 

POVEĆAVA SE*SUALNU IZDRŽLJIVOST

Pregršt hurmi potopiti u kozije mlijeko i ostaviti da stoji preko noći. Ujutro ih izmiksati s mlijekom, dodati med i kardamu (vrsta začina) i piti. Ovaj sirup mogu da piju osobe oba pola, jer on jača tijelo i povećava nivo energije.

 

 

 

HRANA ZA BEBE

Šećer iz hurmi je vrsta šećera koja se najlakše otapa i vari, pa je on prikladan za novorođenčad, s tim da hurme treba da budu isitnjene ili namočene u vodi prije davanja djetetu, kako bi ih ono lakše pojelo. Savremeni institut za hranu savjetuje da se djeci koja pate od prirodne nervoze ili hiperaktivnosti daju hurme.

 

 

 

IDEALNA HRANA ZA ONE KOJI POSTE

Zanimljivo je da čak i doktori savjetuju pacijentima koje se liječe postom da post prekidaju prirodnim šećerom iz voća i vodom. Pošto znamo da hurme sadrže veliki procenat šećera koji se lako apsorbuje, onda nam je jasno da su hurme i voda najbolja hrana za ljude koji poste.

 

 

 

JAČAJU ZUBNU GLEĐ

Hurme sadrže fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa, jer spriječava dalje kvarenje zuba. Hurma se može dati maloj bebi kojoj rastu zubi da je sisa. To će kod beba umanjiti bol u desnima.

Vjeruje se da hurme imaju efikasno dejstvo u liječenju raka, za šta je zaslužan element selen kojeg ima u hurmama. Hurme su dobre za liječenje jetre i čišćenje organizma od otrovnih supstanci. Uzimanje soka od ovog voća pomaže u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznica i prehlade.

Hurme su odličan lijek i protiv alkoholne omamljenosti.

Sačuvajte vaše zdravlje uz pomoć hurmi!

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »