HOLANDSKI MINISTAR ZDRAVLJA NAJAVLJUJE ŠEST DOZA VAKCINE PROTIV PREHLADE!

HOLANDSKI MINISTAR ZDRAVLJA NAJAVLJUJE ŠEST DOZA VAKCINE PROTIV PREHLADE!

Hugo de Jonge, ministar zdravlja Holandije, naznačio je da bi ta zemlja mogla pripremiti još tri vakcine za pojačavanje u borbi protiv korona virusa.

De Jonge je u sredu napisao pismo parlamentu svoje zemlje u kojem sugerira da bi Holandija trebala razmotriti dodatne runde dopunskih vakcina za borbu protiv novih varijanti, od kojih dve 2022. i još jedna 2023. godine.

U pismu se takođe navodi da Holandija ima dovoljno dopunskih vakcina za svoju trenutnu kampanju za pojačavanje.

De Jonge je u pismu napisao: „Svakako zato što je potrebna samo polovina obične vakcine za dopunsku dozu Moderne, sada imamo dovoljno vakcina za trenutnu kampanju za dopunsku dozu i postoji dovoljno osnova za moguće dodatne doze u drugom kvartalu i jesen 2022. i 2023. godine.

 

 

 

Holandija je kupila zalihe vakcine na veliko kako bi izbegla nestašice.

Zemlja je naručila skoro 6 miliona dodatnih vakcina uz 12 miliona već kupljenih od Pfizer-Biontech.

 

Već postoji sporazum sa Pfizer-Biontech-om za najmanje još 17,5 miliona doza pre 2023. godine. Nije jasno ko će imati pravo na ove dopunske vakcine protiv korona virusa 2022. i 2023. godine.

Pfizer-Biontech radi na vakcini prilagođenoj trenutnoj varijanti Omicron.

Pfizer-Biontech je naznačio da mu je potrebno najmanje 100 dana za razvoj, odobrenje i povećanje proizvodnje za modificiranu vakcinu. Isporuka se očekuje najranije u aprilu.

Dana 29. decembra Opštinske zdravstvene službe Holandije, su pozvale osobe rođene 1983. i 1984. godine da dobiju dopunske vakcine. Sledećeg dana, rođenima između 1985. i 1986. rečeno je da mogu zakazati svoje.

 

 

Internet stranica Holandske vlade takođe je istakla trenutne podatke o korištenju vakcina u zemlji.

Do 26. decembra, 89 posto ljudi starijih od 18 godina primilo je barem jednu dozu vakcine. Ukupno 85,9 posto onih koji imaju 18 i više godina je potpuno vakcinisano.

Samo 20 posto stanovništva starijeg od 18 godina je u potpunosti vakcinisano i primilo dopunsku vakcinu, međutim, nisu sve starosne grupe trenutno u mogućnosti da zakažu termin za dodatne doze.

Od 29. decembra, Holandija je imala sedmodnevni prosek od 12.390 potvrđenih slučajeva koronavirusa.

Dana 29. decembra prijavljeno je preminulih 51 pacijent od COVID-19, što je smanjenje za 24 iz dana u dan. Ukupno 20.852 osobe umrle su u Holandiji u roku od 28 dana od infekcije COVID-19 od početka prijavljivanja smrtnih slučajeva.

 

Nulta Tačka/NewsWeek

 1,517 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »