Genetika je čudo, ali mi tu ništa ne možemo: 10 bolesti koje nasljeđujemo od majke!

Genetika je čudo, ali mi tu ništa ne možemo: 10 bolesti koje nasljeđujemo od majke!

Ljekari će vam reći da je bolje da ste od majke naslijedili pare nego bolesti. Pročitajte detaljnije o bolestima koje se nasljeđuju po ženskoj liniji, i o svemu što je potrebno da znate na tu temu.

 

 

 

Naši geni određuju ne samo izgled i karakterne osobine, već i slabosti organizma, odnosno sklonost određenim oboljenjima. Na primjer, čak i uzrok depresije i nesanice ne mora da bude veliki stres ili pretjerani rad, već genetska predispozicija.

Zato je važno ne samo redovno ići na preventivne preglede, o čemu se često govori, već i prije svega biti edukovan šta je to na šta treba da obratimo dodatnu pažnju.

U nastavku pročitajte detaljnije o bolestima koje se nasljeđuju po ženskoj liniji, i o svemu što je potrebno da znate na tu temu.

 

 

 

 

1. Osteoporoza

Kod ovog oboljenja kostiju, koje ih čini krhkima i lomljivima i inače je tipično za žensku populaciju, itekako se nasljedni faktor pominje kao ključan.

Osteoporoza uglavnom nastupa poslije menopauze, kada kosti gube kalcijum. Ono na čemu je najznačajnije da radite jeste preventiva – unosite što više kalcijuma, ali znajte da se on adekvatno apsorbuje jedino kada je u kombinaciji sa vitaminom D. Takođe, ne preporučuje se konzumacija gaziranog, jer u slučaju nasljednog faktora se rizik od osteoporoze povećava za čak 14 %, što nije beznačajno.

Povedite računa o kilaži i praktikujte sport.

 

 

 

 

 

2. Reumatoidni artritis

Iako još uvijek nije precizno definisan uzrok ovog oboljenja koje se određuje kao autoimuno, smatra se da je on zapravo kombinacija nasljednog faktora i uslova sredine. Reumatoidni artritis nije nimalo naivan, jer napada zglobove, degenerativno je oboljenje, i u određenoj pooodmakloj fazi može značiti i invalidska kolica.

Preporučuju se zdrav životni stil, fizička aktivnost, a posebno je važno povesti računa o zdravlju zuba jer je npr. dokazano da paradontoza kao oboljenje desni koje vodi i ka ispadanju zuba je ujedno i povećan rizik od reumatoidnog artritisa.

 

 

 

3. Prijevremeno starenje

Naučnici su otkrili skup gena koji su odgovorni za to koliko dugo uspijevamo da sačuvamo mladost. Oni se prenose s generacije na generaciju po majčinoj liniji. Postoji mogućnost da naslijedimo oštećenu DNK, koja će ubrzati proces starenja.

Naučnici još uvijek nisu smislili način da vratimo vrijeme unazad, ali neophodno je da stvorimo naviku da koristimo kreme s visokim zaštitinim faktorom (SPF), s obzirom da je osjetljivost na sunce takođe nasljedna.

 

 

 

4. Depresija

Godišnje oboli preko 300 miliona ljudi od depresije, i utvrđeno je da su ovom mentalnom stanju posebno sklone žene, što uključuje i postporođajnu depresiju. Takođe nauka je otkrila da je jedan od faktora koji doprinosi nastanku depresije i prisustvo gena Slc6a15, koji se naravno nasljeđuje.

Naravno, depresija je stanje koje se liječi, ali je uvijek važno potražiti stručnu pomoć.

 

 

5. Glaukom

Glaukom je kod žena je mnogo češći nego kod muškaraca, a genetske mutacije koje prouzrokuju ovu bolest su nasljeđene.

Da bi prevenirali ovu bolest, redovno idite na pregled. Dok ne napunite 40, potrebno je da odlazite na pregled kod oftalmologa na svake 2-4 godine. Između 40 i 54 godine na 1-3 godine. Od 55 do 64, na svakih godinu-dvije dana, a nakon 65. godine na svakih 6-12 mjeseci.

Redovno umjereno vježbanje – hodanje ili džogiranje – 3 ili više puta nedjeljno. Takođe možete da radite jogu, ali izbjegavajte obrnute položaje, u kojima opterećenje pada na vrat i ramena.

 

 

 

6. Kardiovaskularna oboljenja

Skladištenje masti kod ženske populacije je određeno genetski, te ukoliko je ono tipično za stomačni pojas, to ujedno znači i rizik od srčanih oboljenja, odnosno on se duplira. To je u vezi i sa nivoom holesterola i skupljanjem masnoća u krvnim sudovima, što sve može prouzrokovati stanja poput srčanog udara, hipertenzije, dijabetesa.

Fizička aktivnost, zdrava i dijetalna ishrana, prestanak pušenja i konzumacije alkohola su u ovom slučaju neophodni.

 

 

 

7. Migrene

Žene pate od migrena 3 puta više nego muškarci, i takođe je primijećeno da se vrlo često dešava da je sklonost ovako intezivnim glavoboljama predisponirana genetski.

Ono što vi sami možete da uradite jeste da redukujete unos kofeina, alkohola, šećera, da pijete što više vode kako biste bili hidrirani, i da spavate dovoljno.

 

 

 

8. Insomnija

Naučnici su otkrili da na hroničan poremećaj sna ovog tipa utiču ne samo psihogeni faktori, stres i sl, već i geni koje nasljeđujemo po ženskoj liniji. Poznato je da postoji genetska veza kod oboljenja kao što je depresija, a to se odnosi i na anksiozne poremećaje, neuroze.

Pokušajte da ustalite bioritam da idete u krevet do 23 sata, nemojte piti kafu i jesti tešku hranu uveče, i ako trenirate – fizička aktivnost treba da bude barem 4 sata prije odlaska na spavanje.

 

 

 

 

9. Alchajmerova bolest

Ovdje se radio o obliku demencije, koji je takođe češći kod žena nego kod muškaraca. Bitan je i genetski faktor, a način života može smanjiti rizik od Alchajmera.

Treba izbaciti loše masti i šećera iz ishrane, kontrolisati holesterol i krvni pritisak, baviti se fizičkom aktivnošću jer ona povećava dotok kiseonika u organizam.

 

 

10. Karcinom dojke i jajnika

U svijetu vjerovatno najpoznatiji slučaj u vezi sa ovom temom jeste potez holivudske glumice Anđeline Džoli, koja je prije nekoliko godina izvršila matsektomiju grudi, a potom i odstranjivanje jajnika, nakon što je utvrđeno da ima mutaciju gena odgovornog za ova oboljenja, od kojih su preminule njena majka i baka.

Ipak, napomenimo da je sa medicinskog stanovišta ovakav potez drastičan, jer je on zapravo preventivan, prije nego što je bolest konstatovana.

Uglavnom, ukoliko postoji rizik, predlažu se prije svega redovni pregledi, ali i zdrav stil života koji isključuje pušenje, prekomjernu konzumaciju alkohola, a podatak koji je takođe važan jeste da se preporučuje prvo rađanje do 30. godine života, jer je dokazano da se time smanjuje i rizik od karcinoma dojke i jajnika.

 

 

 

 

 

aura.ba

 

 2,229 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »