Gazprom smanjio dotok prirodnog plina u Njemačku za 60 % – „Naš proizvod, naša pravila“, kaže šef Gazproma

Gazprom smanjio dotok prirodnog plina u Njemačku za 60 % – „Naš proizvod, naša pravila“, kaže šef Gazproma

Drugi dan zaredom, ruski Gazprom, dobavljač prirodnog plina u većinskom državnom vlasništvu, smanjio je izvozne tokove fosilnog goriva u Njemačku.

U kombinaciji s prvim rezom, Njemačka sada prima samo 40 posto od normalne količine ruskog prirodnog plina kroz plinovod Sjeverni tok 1, a sve zahvaljujući sankcijama protiv Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Izvješća pokazuju da će ovaj veliki pad isporuke, ako se nastavi, iznositi oko 16 milijardi kubičnih metara prirodnog plina manje do kraja godine, odnosno oko 10 posto ukupnog uvoza plina Europske unije iz Rusije. Prvog dana Gazprom je rekao da će smanjiti protok prirodnog plina za 40 posto nakon kanadskih sankcija koje su spriječile njemačkog partnera Siemens Energy u isporuci opreme koja je prošla kroz remont. Drugi dan dogodio se dodatni rez za još 20 %.

Njemački vicekancelar Robert Habeck tvrdi da Gazpromov početni potez ipak nije imao nikakve veze s tehničkim problemima, već je bio više političke prirode. Habeck je dodao da novi razvoj događaja “jasno pokazuje da je objašnjenje ruske strane samo izgovor”.

“Očito je strategija uznemiriti ljude i povisiti cijene”, rekao je dalje.

Gazprom najavljuje još 15 % presjeka drugog plinovoda za Italiju

Gazprom je u srijedu također obavijestio talijanskog plinskog diva Eni da će također smanjiti protok prirodnog plina kroz drugi cjevovod za oko 15 posto.

“Smanjeni dotoci dvama od najvećih europskih uvoznika ruskog prirodnog plina uslijedili su nakon prethodnog zaustavljanja ruskih isporuka plina Bugarskoj, Poljskoj, Finskoj, Nizozemskoj i Danskoj”, izvijestio je ABC News.

Ovo je sjajna vijest za Zapadnu Europu, zar ne? Naposljetku, ovo područje svijeta se godinama oštro protivi fosilnim gorivima, obećavajući postupno ukidanje stvari poput prirodnog plina i nafte, u korist velikih plantaža vjetroturbina i solarnih panela.

Rusija jednostavno ostvaruje tu željenu “zelenu” transformaciju daleko prije nego što se očekivalo, što ne bi trebao biti problem, zar ne? Šalimo se, naravno, jer je prirodni plin kritična komponenta modernog života. Bez njega, a i bez benzina, život kakav trenutno poznajemo bi se raspao.

Europa to brzo shvaća dok se bori sa spoznajom kako preživjeti uz pronalaženje drugog izvora prirodnog plina negdje drugdje. Nestašice, u kombinaciji s inflacijom ovim europskim zemljama ne čine nikakvu uslugu, pogotovo jer se zemlje trude osigurati nove zalihe prije sljedeće zime.

Stručnjak za energetiku Simone Tagliapietra iz briselskog trusta mozgova Bruegel poziva Europu da “ne bude samozadovoljna i neka hitno pojača koordinaciju”, kako bi kontinent bio “spreman za eventualno tešku zimu koja je pred nama”.

Tagliapietra, ABC News i drugi proturuski izvori tvrde da Rusija sudjeluje u “kratkoročnoj manipulaciji tržištem kako bi podigla cijene plina”, ali činjenica je da Rusija jednostavno odgovara na sankcije koje su uvedene protiv nje.

Proturuskim zemljama rečeno je da još uvijek mogu kupiti plin koji im je potreban, samo dok plaćaju u rubljama. To je nešto što ne žele raditi te zbog toga snose posljedice. Prema Siemens Energyju, plinska turbina koja pokreće kompresorske stanice na plinovodu Sjeverni tok 1 nedavno je odvezena u Montreal na planirani remont, nakon što je uspješno radila više od 10 godina. Međutim, zbog kanadskih sankcija, tvrtka nema načina kako vratiti tu opremu natrag Gazpromu.

Habeck, odgovarajući na to, tvrdi kako turbina ne podliježe sankcijama i da se prvo “relevantno” održavanje na njoj trebalo dogoditi tek ove jeseni. Tvrdi i da nema objašnjenja za 40-postotno, a sada 60-postotno smanjenje protoka.

Gazprom

Svjetska ekonomija doživljava globalnu tektonsku promjenu, pri čemu roba postaje vrijednija od novca, rekao je u četvrtak čelnik ruskog državnog energetskog giganta Gazproma Aleksej Miler, dodajući da je od sada to slučaj „naš proizvod, naša pravila“. ”

“Igra nominalne vrijednosti novca je završena, jer ovaj sistem ne dozvoljava kontrolu ponude resursa”, rekao je Miler tokom panel diskusije na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu u četvrtak. “Naš proizvod, naša pravila. Ne igramo po pravilima koja nismo kreirali”, dodao je.

Prema riječima generalnog direktora Gazproma, svjetska ekonomija prolazi kroz globalnu tektonsku promjenu s novim ekonomskim pravilima.

„Rusija će odrediti konturu nove ekonomske strukture svijeta“, rekao je Miler.

Govoreći o odluci Evrope da smanji oslanjanje prirodnog gasa na Rusiju, on je rekao da Gazprom “ne zamjera” jer su cijene gasa porasle “nekoliko puta” i, zajedno sa povećanjem izvoza u azijske zemlje, to je pomoglo Rusiji da nadoknadi gubitak u izvozu.

 

 

 

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »