EVO ZBOG ČEGA NE BISTE SMJELI NOSITI MOBILNI TELEFON U TOALET

EVO ZBOG ČEGA NE BISTE SMJELI NOSITI MOBILNI TELEFON U TOALET

 

 

 

 

Naprezanje očiju dok pretražujete internet nad ekranom mobilnog telefona u nekim situacijama može biti pogubno i za vašu stražnjicu, tvrdi doktorka Sara Jarvis, iz Velike Britanije.

 

 

 

 

 

 

 

Šteta neće nastati samo od gledanja u telefon.

  • Poznato je da predugo sjedenje na šolji stvara povećani pritisak na vene u tom području, te dovodi do njihovog povećanja i tako može dovesti do pojave hemoroida –  kaže doktor Janko Fila, hirurg koji se bavi bolestima završnog dijela debelog crijeva.

 

 

 

 

Hemoroidi su spužvasti jastučići ispunjeni krvlju koji, zajedno s unutrašnjim sfinkterom, imaju ulogu “finog” zatvaranja analnog kanala, a smješteni su u dubini od četiri do pet centimetara od čmara, a glavni simptom da su se razvili je svrbež analnog područja i znakovi krvi u stolici, ili na papiru.

  • Neće se, naravno, pojaviti zbog gledanja u mobilni, već zbog toga što previše vremena provodite na šolji dok pregledavate elektronsku poštu ili se dopisujete na društvenim mrežama. Isto upozorenje – dodaje doktor Fila, vrijedi i za one koji u toaletu vole čitati novine, ili knjigu.
  • Mnogi se ponekad vole povući u WC sa novinama, ili telefonom, da izbjegnu porodičnu gužvu ili razgovor sa šefom i osiguraju sebi malo mira, pa onda čitajući novine ili surfajući čekaju da dođe vrijeme za izbacivanje stolice, no to nije preporučljivo. Puno je bolje otići u toalet i odmah izbaciti stolicu, a za druge aktivnosti pronaći neki drugi kutak”, kaže doktor Fila.

 

 

 

 

 

Inače, gotovo tri od četiri osobe barem će jednom u životu imati problema s hemoroidima, procjenjuje se. U većini slučajeva prolaze sami od sebe, ali mogu se zakomplikovati tako da je potrebno liječenje.

Vrlo je važno voditi računa o tome da prilagodimo prehranu, odnosno izbaciti sendviče, fast food i sličnu suvu hranu, a što više jesti kuhane obroke, a u prevenciji je vrlo važno i redovno kretanje.

 

 

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »