Egipat ODBIJA da prihvati palestinske izbjeglice – “Spremni smo žrtvovati milione života ” kaže premijer Mostafa Madbouly

Egipat ODBIJA da prihvati palestinske izbjeglice – “Spremni smo žrtvovati milione života ” kaže premijer Mostafa Madbouly

Unatoč zahtjevu Izraela europskim čelnicima da interveniraju, Kairo neće prihvatiti ljude koji bježe iz Gaze

U svjetlu problema u Egiptu oko toga treba li prihvatiti palestinske izbjeglice, premijer te zemlje Mostafa Madbouly posjetio je u utorak sjeverni Sinaj i obećao da je njegova zemlja odlučna zaštititi svoj teritorij i zadržati svoj suverenitet nad njim.

Obraćajući se članovima parlamenta, plemenskim i vojnim vođama, kao i javnim osobama okupljenim u al-Arishu u blizini egipatskih granica s Gazom i Izraelom, Madbouly je rekao: “Spremni smo žrtvovati milijune života kako bismo osigurali da nitko ne posegne za našim teritorijem.”

 

Evakuacija Gaze

Prema premijerovim riječima, Kairo namjerava proširiti svoje planove za razvoj i rekonstrukciju Sinajskog poluotoka u bliskoj budućnosti, pokazujući da “Egipat ostaje predan regiji”.

Glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Stephane Dujarric rekao je da je prisilno preseljenje Palestinaca neprihvatljivo. “Jasno stojimo protiv prisilnog masovnog raseljavanja ljudi, točka. I vidjeli smo to na drugim mjestima diljem svijeta i bili smo dosljedni u tome”, ustvrdio je u utorak.

Predsjednik Egipta Abdel Fattah el-Sisi rekao je 21. listopada da Kairo odbacuje “svaki pokušaj likvidacije palestinskog pitanja vojnim sredstvima ili putem prisilnog raseljavanja Palestinaca s njihove zemlje”.

Egipćani smatraju zabrinjavajućim da bi 2,3 milijuna ljudi koji trenutno žive u Gazi moglo završiti na Sinaju.

 

Egyptian Premier receives Albanian counterpart at Cairo Airport - EgyptToday

Kako je izvijestio Financial Times, Benjamin Netanyahu, izraelski premijer, prošlog je tjedna imao za cilj uvjeriti europske čelnike da izvrše pritisak na Kairo da prihvati stanovnike Gaze. Prema izvoru, Francuska i Njemačka odbile su zahtjev da uvjere Egipat da prihvati sporazum. Jordan je također odbio primiti izbjeglice iz Gaze.

 608 total views,  4 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »