DŽOINT KAO LIJEK: IZVOZIO MARIHUANU IZ LJUBLJANE PRIJE 150 GODINA, A EVO ŠTA JE LIJEČILA

DŽOINT KAO LIJEK: IZVOZIO MARIHUANU IZ LJUBLJANE PRIJE 150 GODINA, A EVO ŠTA JE LIJEČILA

 

 

 

Cigarete punjene indijskom konopljom bile su prije 150 godina tržišni hit ljubljanske apoteke ‘Pri Samorogu’, a njen vlasnik Julijus von Trnkoci poštom ih je slao širom tadašnje Austro-Ugarske monarhije i nakon što su vlasti 80-ih godina 19. stoljeća uvele restrikciju prodaje i uvoza proizvoda koji se reklamirao kao lijek.

Apotekar koji je u tadašnju Kranjsku doselio iz Češke uspio je uvjeriti lokalne vlasti u Ljubljani da su njegovi proizvodi ljekoviti.

 

 

Kazao im je da se carska zabrana odnosi samo na uvoz krivotvorina iz Francuske koje su sadržavale ekstrakt marihuane pomiješan s beladonom (vilinsko bilje, bun, luda trava) i nekim drugim dodacima, pa je svoje ‘džointe’ slobodno i dalje prodavao širom monarhije, šaljući ih poštom, piše u ponedjeljak u historijskoj crtici ljubljansko ‘Delo’.

 

 

 

Ljubljanski smotuljci s indijskom konopljom očito su bili namijenjeni razmaženim ‘pacijentima’ izvan Kranjske jer ih je domišljati apotekar reklamirao na njemačkom, dok je u domaćim slovenskim novinama onog vremena uglavnom promovirao čajeve, pomade i sirup protiv kašlja od ljekovitog bilja, piše ‘Delo’.

 

 

 

Svoje je cigarete s kanabisom u novinama i časopisima reklamirao kao lijek protiv astme, bronhitisa i drugih respiratornih poteškoća, ali i sredstvo koje pomaže protiv nesanice, reume i drugih tegoba. Prema tadašnjoj reklami u novinama, kutija ljubljanskog retro-džointa (ne navodi se koliko je komada sadržavala) stajala je 80 krajcara, za što su se na obližnjoj tržnici mogla dobiti tri litra dobrog vina ili litar ruma.

 

 

 

 

 

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »