Dr. Regan, najpriznatiji ortopedski hirurg na svijetu i specijalista za kičmu: Ove vježbe oslobodiće vas bolova u vratu

Dr. Regan, najpriznatiji ortopedski hirurg na svijetu i specijalista za kičmu: Ove vježbe oslobodiće vas bolova u vratu

 

 

 

 

 

Ovaj ljekar je hiljade ljudi oslobodio bola u vratu i kičmi

Doktor Majkl Regan

 

 

 

 

 

Najbolji način da spriječite ili izliječite bol u vratu, svakako su vježbe.

Predstavljamo vam seriju vježbi za vrat čuvenog dr Majkla Regana, priznatog ortopedskog hirurga i specijaliste za kičmu u Americi.

 

 

 

 

Klizanje

Početni položaj podrazumijeva ispravljen vrat. Lagano “skliznite” bradom ka naprijed, zadržite položaj 5 sekundi, pa se vratite u početni položaj. Ponovite 10 puta.

 

 

 

 

Istezanje

Bez izvijanja leđa, polako glavu zabacite unazad, tako da možete da gledate ka gore. Zadržite 5 sekundi, vratite u početni položaj, pa spustite nadole tako da vam brada dodirne grudi. Zadržite 5 sekundi pa vratite u početni položaj. Ponovite 5 puta.

 

 

 

 

 

Rotacija

Početni položaj je ispravljen vrat i glava, dok gledate pravo. Polako okrenite glavu ulijevo, zadržite 10 sekundi, pa vratite u početnu poziciju. Zatim polako okrenite glavu na drugu stranu i opet zadržite 10 sekundi, pa vratite u početni položaj. Uradite 10 ponavljanja za svaku stranu.

 

 

 

 

 

Bočno istezanje

Ista početna pozicija kao za prethodnu vježbu. Lagano nagnite glavu ulijevo. Lijevom rukom “vucite” glavu ka ramenu koristeći blag pritisak. Treba da se istegne mišić na vratu sa druge strane. Zadržite 5 sekundi, pa se vratite u početni položaj. Uradite 10 ponavljanja za svaku stranu. Takođe odlična vježba za one koji cijeli dan provode pred kompjuterom.

 

 

 

 

 

Slijeganje ramenima

Ista početna pozicija kao za prethodne 2 vježbe. Lagano podignite ramena ka gore, zadržite 5 sekundi, pa vratite u početni položaj. Uradite 10 ponavljanja.

 

 

 

 

 

Kosi nagib

Ista početna pozicija kao za prethodne 3 vježbe. Nagnite glavu ulijevo, pa lagano spuštajte bradu ka grudima, u pravcu desnog ramena. Zadržite 5 sekundi, pa se vratite u početni položaj. 10 ponavljanja za svaku stranu.

Prethodne 4 vežbe mogu da se izvode i tokom posla, naročito ako glavu držite u statičnom položaju, poput gledanja u računar.

 

 

 

 

 

Duboko istezanje

Sedite ispravljenih leđa. Ruke sklopite na potiljku i lagano spustite glavu ka grudima. Zadržite 30 sekundi i uradite 3 ponavljanja.

 

 

 

 

 

Klizanje sa otporom

Ova vježba dosta liči na prvu, samo što je intenzivnija i efektnija. Skliznite bradom unazad, ali držite ruku na potiljku i njome gurajte glavu ka naprijed, tako da se stvori jači pritisak a mišić više aktivira. Zadržite 5 sekundi. Sada skliznite bradom unaprijed, a dlan stavite na čelo i “pružite otpor”. Zadržite 5 sekundi. Ponovite nekoliko puta.

 

 

 

 

 

 

Vježba sa peškirom

Urolani peškir stavite oko vrata tako da krajevi vise na grudima. Obuhvatite ih rukama, pa glavu lagano zabacite unazad, vršeći pritisak na peškir, koji ćete lagano vući ka gore. Ne zadržavajte više od sekunde. Ponovite 10 puta.

 

 

 

 

 

aura.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »