DR. RAJOVIĆ O ODGOJU DJECE U DIGITALNO DOBA: EVO KOLIKO DIJETE SMIJE PROVESTI VREMENA ISPRED EKRANA

DR. RAJOVIĆ O ODGOJU DJECE U DIGITALNO DOBA: EVO KOLIKO DIJETE SMIJE PROVESTI VREMENA ISPRED EKRANA

 

 

 

Predavanje jednog od najvećih stručnjaka u regionu u oblasti razvoja i odgoja djece dr. Ranka Rajovića o temi “Izazov odgoja djece u digitalno doba” održano je sinoć u Sarajevu u organizaciji kompanija BH Telecom i Samsung, saopćeno je.

 

 

 

 

Dvije hiljade ljudi je dva sata s izuzetnom pažnjom pratilo to predavanje koje je bilo puno praktičnih primjera i korisnih savjeta i poruka.

Roditelji su više nego ijedna druga skupina društva suočeni s izazovima digitalnog doba te su svjedoci prekomjernog korišćenja pametnih telefona, posebno kad je riječ o djeci mlađeg uzrasta, a Rajović je na zabavan način pokazao roditeljima i nastavnicima kako da nauče djecu da funkcionalno razmišljaju.

 

 

 

 

Napomenuo je da roditelji moraju shvatiti da je okruženje veoma važno za razvoj inteligencije te da ne smijemo djecu pustiti da po cijeli dan sjede i “bulje” u TV, mobitel ili tablet.

  • Tu nema kretanja, a mozak se razvija u kretanju. Druga stvar je kada recimo dijete puno igra videoigre, ono tu dobije sve emocije u tih deset minuta, sreću, radost, ljutnju… i kada završi igricu, vraća se u realnost i njemu je dosadno, pa zbog toga često ne može ni da uči. Roditelji moraju da shvate da dijete mora da uči, trči i skače i da ima što manje dodira s tehnologijama – kazao je.

Rajović savjetuje – kada dijete pustite da gleda TV, neka to budu neke edukativne emisije, a kad je riječ o igricama, nek budu logičke.

Roditelji također moraju djeci odrediti ograničenje koliko mogu provesti pred TV-om, tabletom ili mobitelom. Savjetuje da to radnim danima bude 30 minuta, a vikendima 45 minuta i ni minute duže.

 

 

 

 

BH Telecom je sinoć najavio početak kampanje #sigurnodijete kojom nastoje skrenuti pažnju na racionalno korišćenje tehnologije, prvenstveno pametnih uređaja kod djece te na važnost zaštite i sigurnosti djece u digitalnom prostoru.

 

 

 

 

 

HAYAT

 3,576 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »