DONACIJA OTROVA OD SAD-A: U BIH STIGLO 96.000 DOZA PELCA MODERNA

DONACIJA OTROVA OD SAD-A: U BIH STIGLO 96.000 DOZA PELCA MODERNA

Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu dopremljeno je 96.000 doza vakcina protiv koronavirusa proizvođača Moderna, a koje su donirale Sjedinjene Američke Države.

Pomoćnik ministra u Sektoru za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dušan Kojić je prilikom uručivanja vakcina ocijenio da niti jedna država nije mogla predvidjeti da će se desiti zdravstvena kriza poput pandemije koronavirusa.

Napomenuo je da je vakcina najučinkovitije sredstvo u borbi protiv pandemije te da je do sada Bosni i Hercegovini isporučeno više od 3.600.000 doza vakcina. Stanovništvu je ponovo apelovao da se vakciniše.

Zamjenica šefa misije Ambasade SAD-a Deborah Mennuti je naglasila da je ova donacija dio američkog globalnog napora protiv pandemije te izraz prijateljstva s Bosnom i Hercegovinom.

 

 

 

Smatra da su SAD i ranije pokazale jasnu opredjeljenost da pomognu Bosni i Hercegovini u borbi protiv pandemije. Podsjetila je da je njena država u prošloj godini bila najveći donator vakcina kroz globalni mehanizam COVAX te najavila da će i ove godine donirati dvije milijarde doza vakcina državama širom svijeta.

Istakla je da je u SAD-u iskorišteno 219 miliona doza Modernine vakcine koja je ocijenjena kao sigurnom i učinkovitom. Kako je kazala Mennuti, Bosna i Hercegovina nije sama u borbi protiv koronavirusa, piše Klix.

Podsjećamo, Francuska je Bosni i Hercegovini prošle sedmice donirala 117.000 doza vakcina proizvođača Pfizer/BioNTech.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »