Doktor otkriva kako se prirodno riješiti gripe i virusa: Sok od crne bazge je 8 puta bolji od lijeka!

Doktor otkriva kako se prirodno riješiti gripe i virusa: Sok od crne bazge je 8 puta bolji od lijeka!

“Samo jednom u 10 godina se može oboljeti od gripe. Ovo ostalo su bolesti koje sliče na gripu”. U Izraelu je grupa znanstvenika pokazala da je crna bazga 8 puta bolja u borbi protiv gripe od bilo kog lijeka. Ali samo kao sok, ako se ovako konzumira može biti otrovna. Sok mogu konzumirati i bebe.”

Prof. dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog na Univerzitetskoj klinici “Tiršova” gostujući u Jutarnjem programu, govorio je o gripi, virusima, prirodnim lijekovima i tome ima li svrhe cijepiti djecu protiv gripe.

“Gripa je popularna bolest. Prošla godina je donijela rezultate nekih novih istraživanja i promijenila naše mišljenje o gripi. Iako ste sigurno mnogo puta u životu za sebe rekli da imate gripu, to u većini slučajeva nije bilo tako. Samo jednom u deset godina se može oboljeti od gripe. Otprilike 4-5 puta u životu. Ovo ostalo su bolesti koje sliče na gripu”.

Doktor Nestorović dodaje da je priča o gripi uvijek malo “napuhana” i da svi mi svi moramo preživjeti određeni broj infekcija u životu, ali da je u rijetkim slučajevima u pitanju prava gripa.

 

 

 

Govoreći o tome kako se virusi šire i opstaju na niskim temperaturama, doktor Nestorović kaže da virusi imaju izvjesni omotač koji ih štiti tijekom zime, te da ispod nule mogu živjeti i do pola sata. Ljeti, opstaju čak 10 sati. „Ako se neko nakašlje i uzme ove novine, a vi ih uzmete u narednih deset sati, možete se razboljeti.” dodaje.

Doktor Nestorović navodi i da su istraživanja pokazala da nama virus gripe zapravo ništa ne radi kao takav. On aktivira naš imuni sistem pa se onda on „okreće” protiv nas.

“Najbolji u borbi protiv virusa su sok od crne bazge, sve crveno voće i preventivna upotreba cinka”, kaže doktor Nestorović, pulmolog i alergolog.

Kada je riječ o djeci i visokim temperaturama on kaže da, ako je dijete dobro raspoloženo i ima temperaturu, to je beznačajno. Tek ako je dijete tromo, spava mu se, leži, loše izgleda, odmah se javite doktoru, a prethodno pokušajte spustiti temperaturu antipireticima i rashlađivanjem.

 

 

 

“Pokazalo se i da gomila prirodnih lijekova ima odlična djelovanja. Konkretno, odlična stvar je bazga – sok od crne bazge. U Izraelu je grupa znanstvenika pokazala da je ona osam puta bolja u borbi protiv gripe od bilo kog lijeka. Ali samo kao sok, ako se ovako konzumira može biti otrovna. Sok mogu konzumirati i bebe”, otkriva doktor Nestorović.

“Također, sve crveno voće sadrži antocianine, materije koje se vezuju i sprečavaju virus da uđe u stanicu. Sve crveno voće – aronija, borovnica, ribizle, maline. To su antivirusni lijekovi i najbolji vid prevencije. Osim toga, Američka akademija za obiteljsku medicinu preporučuje i preventivno uzimanje cinka u niskim dozama – 5-7 mg za djecu, 10-15 mg za odrasle, od listopada do travnja. To je odlično kao prevencija i u liječenju respiratornih infekcija. Cink stimulira imunitet i blokira receptore gdje se vezuju virusi, ali i bakterije. Zauzima njihovo mjesto i sprječava da se oni tu vežu. Djeca koja uzimaju cink dokazano imaju pet puta rjeđe proljev, tri puta rjeđe infekcije, viši koeficijent inteligencije i bolje su rasla”, objašnjava doktor Nestorović.

 

 

 

 

Na pitanje voditelja treba li cijepiti djecu protiv gripe, odgovara da je problem s cjepivima dvostruk. Prošle godine objavljen je, kaže, veliki rad u kojem se tvrdi da se cjepivo možda pravi pogrešno. Drugi problem je taj što na najrizičnije kategorije za obolijevanje od respiratornih infekcija, a to su mala djeca i stari – cjepiva najslabije djeluju.

 

 

 

 

 

Kurir.rs/zelena učionica

 3,465 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »